Ki korán kel, aranyat lel?

Fú de utáltam ezt a mondást! Kisiskolásként még nem érintett, de gimnazistaként már nagyon is.

Fú de utáltam ezt a mondást! Kisiskolásként még nem érintett, de gimnazistaként már nagyon is. Akkoriban tudtam értékelni, hogyha nem kellett hajnalban kelnem, mert el kellett érnem a buszt, amivel a városba jártam suliba.

Aztán ez életem úgy alakult, hogy szállítómunkás emberként jó korán kellett kelnem. És minél több munka volt, annál korábban. Úgy emlékszem, hogy már eleinte sem okozott gondot a felkelés (igaz ez korai fekvéssel jár együtt), és imádtam az üres utcák és a hajnali, ébredő város forgalmát.

Miután a fő tevékenységem a villanyszerelés lett, itt is megjelent a korán kelés, illetve tovább folytatódott, csak kicsit későbbre tolódott. Mert az az igazság, hogyha be szeretnék érni a városba, bárhova értelmes időben, akkor van egy időintervallum, amikor el kell indulnom. Ha nem sikerül, akkor nagyon durván kitolódik ez az idő.

Mondok rá egy példát: ha elindulok 6 órakor, akkor adott helyre kényelmesen odaérek 30 perc alatt. Azonban volt olyan 7:30-as indulásom, amikor ugyanoda másfél (1,5!) óra volt az utazás. Ez azért tetemes különbség.

A korán kelésnek emellett az a pozitív hozadéka is megvan, hogy ilyenkor a hajnali órák csak az enyémek. Amolyan rövidke énidő, ami kimondottan fontos a rohanó világban. Ilyenkor – bár az idő rövid – mégis rengeteg dolog intézhető, átgondolható, megtervezhető. Nagyon szeretem.

Cserébe viszont az estéim többnyire “kukák”: a gyermekeimmel fekszem, és alszom el én is. Az esti mese nekem is az egyik kedvenc utolsó napi tevékenységem, de utána máris “fellőtték a pizsamát”.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.