Itt az új sláger: vidékről panelba

Itt az új sláger: vidékről panelba

Bizonyos bejelentések a két ünnep közé halasztódtak (a felújítási támogatások további sorsáról még nincs érdemi döntés, csak szóbeszéd), emiatt ezzel kapcsolatban biztosat most még nem tudunk. De ez – bár nagyon nem – mindenképpen befolyásolja majd a döntéshozatalt.

UPDATE:

Plusz hír a héten, hogy a falusi CSOK, 5% ÁFA és babaváró hitel meghosszabbítva, az otthon felújítási támogatás a jelenlegi formában nem fut tovább.

Volt már régebben ehhez hasonló folyamat, bár az okok teljesen mások voltak. A legutóbbi válság után és a devizahitel mizéria idején, a “nagy kiáramlást” követően kb. a 2011-2013-as években ugrásszerűen nőtt meg a panellakásokba visszaköltözők aránya.

Napjainkban egyre több hír érkezik arról, hogy ismert embereknek sem ciki visszaköltözni a városba, és azon belül is a panelbe. (Így járt pl. a Barátok közt sorozat ikonikus Vili bácsija is a családjával). Olyan időszakot élünk, hogy meg kell hoznunk bizonyos döntéseket, amik lehet, hogy nem könnyűek, de a megélhetésünk okán nagyon is fontosak.

Ezt a tendenciát támasztják alá az ingatlanpiaci szereplők (elsősorban az ingatlanirodák) tapasztalatai és elemzései.

Amíg a koronavírus-járvány idején a természetközelibb életforma, az agglomeráció és a külváros került előtérbe, addig a rezsi szabályok változása, valamint a megugró infláció fordított a folyamatokon.

Abban, hogy a panelek ismét keresettebbek lettek, elsősorban alacsony fenntartási költségük játszik szerepet. Olyannyira, hogy az ingatlanközvetítő hálózat értékesítési adatai alapján a panellakások esetében tovább gyorsult a piac.

És hogy ez a dolog mennyire fog még erősödni vagy stagnálni, abban nagy szerepe lesz a különböző támogatási formáknak. Hogy ez hogyan hat majd az építőiparra, és benne a panel villanyszerelés, azt majd meglátjuk.

Egy biztos: mindenképp izgalmas időszaknak nézünk elébe a következő évben is!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.