Itt az új sláger: vidékről panelba

Itt az új sláger: vidékről panelba

Bizonyos bejelentések a két ünnep közé halasztódtak (a felújítási támogatások további sorsáról még nincs érdemi döntés, csak szóbeszéd), emiatt ezzel kapcsolatban biztosat most még nem tudunk. De ez – bár nagyon nem – mindenképpen befolyásolja majd a döntéshozatalt.

UPDATE:

Plusz hír a héten, hogy a falusi CSOK, 5% ÁFA és babaváró hitel meghosszabbítva, az otthon felújítási támogatás a jelenlegi formában nem fut tovább.

Volt már régebben ehhez hasonló folyamat, bár az okok teljesen mások voltak. A legutóbbi válság után és a devizahitel mizéria idején, a “nagy kiáramlást” követően kb. a 2011-2013-as években ugrásszerűen nőtt meg a panellakásokba visszaköltözők aránya.

Napjainkban egyre több hír érkezik arról, hogy ismert embereknek sem ciki visszaköltözni a városba, és azon belül is a panelbe. (Így járt pl. a Barátok közt sorozat ikonikus Vili bácsija is a családjával). Olyan időszakot élünk, hogy meg kell hoznunk bizonyos döntéseket, amik lehet, hogy nem könnyűek, de a megélhetésünk okán nagyon is fontosak.

Ezt a tendenciát támasztják alá az ingatlanpiaci szereplők (elsősorban az ingatlanirodák) tapasztalatai és elemzései.

Amíg a koronavírus-járvány idején a természetközelibb életforma, az agglomeráció és a külváros került előtérbe, addig a rezsi szabályok változása, valamint a megugró infláció fordított a folyamatokon.

Abban, hogy a panelek ismét keresettebbek lettek, elsősorban alacsony fenntartási költségük játszik szerepet. Olyannyira, hogy az ingatlanközvetítő hálózat értékesítési adatai alapján a panellakások esetében tovább gyorsult a piac.

És hogy ez a dolog mennyire fog még erősödni vagy stagnálni, abban nagy szerepe lesz a különböző támogatási formáknak. Hogy ez hogyan hat majd az építőiparra, és benne a panel villanyszerelés, azt majd meglátjuk.

Egy biztos: mindenképp izgalmas időszaknak nézünk elébe a következő évben is!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.