Ki adja a netet?

Feltétlenül beszélnem kell arról, hogy ki adja a netet, ugyanis a szolgáltatók által kialakított helyzet átlátása nem olyan egyszerű. Amit írok, elsősorban a lakásokra igaz, de néhány speciális esetet kivéve nem sokban különböznek a lehetőségek.

Alapvetően három nagy piaci szereplő van. (Mondjuk most már a volt a pontos szó, de egyelőre a kiépített infrastruktúrára még hellyel közzel ez igaz.) Ők saját kiépített hálózattal rendelkeznek a társasházak folyosóin.

A többi kisebb cég (itt is van azért néhány kivétel) ezeket a hálózati elemeket csak bérli. Ideális esetben, amikor a szolgáltató cégtől megrendeljük az internetet és TV-t, és ők erre a hálózatra a megfelelő kábelekkel rácsatlakoztatnak minket, és így biztosítják számunkra a választott sebességet és csatornákat.

Az a cég, amelyikkel szerződünk, csak bizonyos mértékig vállalja, hogy a rácsatlakozáshoz elhelyezi a kábeleket a lakásban. Nincs se külön szolgáltatása, se külön embere arra, hogy a lakáson belül az ügyfél által kívánt helyre vigye a TV-t és az internetet. Ezért az a gyakorlat alakult ki, hogy a TV és internet kábeleket a lakáson belül, a villanyszerelés közben/mellett, a villanyszerelő szereli be.

Azonban elmondható, hogy a technológiai fejlődés (gyorsabb net, digitális adások, stb.) a távközlési (internet és TV) kábeleket is utolérte, utoléri. Emiatt a ma még megfelelő dolgok akár már egy év múlva elavultak lehetnek.

Természetesen létrehoztunk ennek nyomán egy olyan rendszert, ami ezeknek a kívánalmaknak megfelel. A lakáson belül a kialakítást el tudjuk úgy végezni, ahol a későbbi változások is jól menedzselhetők lesznek (értsd itt elsősorban: nem kell bontani).

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán