Ki adja a netet?

Feltétlenül beszélnem kell arról, hogy ki adja a netet, ugyanis a szolgáltatók által kialakított helyzet átlátása nem olyan egyszerű. Amit írok, elsősorban a lakásokra igaz, de néhány speciális esetet kivéve nem sokban különböznek a lehetőségek.

Alapvetően három nagy piaci szereplő van. (Mondjuk most már a volt a pontos szó, de egyelőre a kiépített infrastruktúrára még hellyel közzel ez igaz.) Ők saját kiépített hálózattal rendelkeznek a társasházak folyosóin.

A többi kisebb cég (itt is van azért néhány kivétel) ezeket a hálózati elemeket csak bérli. Ideális esetben, amikor a szolgáltató cégtől megrendeljük az internetet és TV-t, és ők erre a hálózatra a megfelelő kábelekkel rácsatlakoztatnak minket, és így biztosítják számunkra a választott sebességet és csatornákat.

Az a cég, amelyikkel szerződünk, csak bizonyos mértékig vállalja, hogy a rácsatlakozáshoz elhelyezi a kábeleket a lakásban. Nincs se külön szolgáltatása, se külön embere arra, hogy a lakáson belül az ügyfél által kívánt helyre vigye a TV-t és az internetet. Ezért az a gyakorlat alakult ki, hogy a TV és internet kábeleket a lakáson belül, a villanyszerelés közben/mellett, a villanyszerelő szereli be.

Azonban elmondható, hogy a technológiai fejlődés (gyorsabb net, digitális adások, stb.) a távközlési (internet és TV) kábeleket is utolérte, utoléri. Emiatt a ma még megfelelő dolgok akár már egy év múlva elavultak lehetnek.

Természetesen létrehoztunk ennek nyomán egy olyan rendszert, ami ezeknek a kívánalmaknak megfelel. A lakáson belül a kialakítást el tudjuk úgy végezni, ahol a későbbi változások is jól menedzselhetők lesznek (értsd itt elsősorban: nem kell bontani).

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.