Kupofix? Mi a …? Fix, hogy ez így van?

Beszédes név: KUP, mint kupak; O, mint okosan; FIX, mint fixál, összeköt. Beszédes név. Lenne. Sok helyen olvasom, hallom, de nem így hívják igazából. Bár a lényegen azért ez nem változtat.

Ez egy magyar találmány a 70-es évek közepéről: HU-POL-FIX. Több régi, ‘70-es ‘80-as évekbeli tankönyv van a birtokomban, ebben találtam leírást róla. (Mivel hibajavítás okán ismerni kell a régi hálózatokat is, sok ilyen régi dolgot szereztem be és tanulmányoztam/tanulmányozok.)

Feltalálásának és használatának egyértelmű célja a munkafolyamatok gyorsítása és hatékonyabbá tétele. Az akkor forgalomban lévő vezetékösszekötőkkel dolgozni lassú és körülményes volt, látták ezt már akkor is.

A HU-POL-FIX áll egy fém rugós részből, ami a vezetékek összecsavarását és összeszorítását szolgálja, és egy műanyag fedőből (kupakból), ami pedig a szigetelését képezi. Már ebben a könyvben is felhívják a figyelmet arra, hogy “a sodrott kötés nem megengedett”. Az a fura ebben, hogy ezzel a “cuccal” tulajdonképpen pontosan ilyen kötés jön létre. Most akkor hogy is van ez?

A leírása alapján már akkor sem volt problémamentes a használata, és csak kisebb teljesítményű gépekhez vezető kábelek esetén ajánlották alkalmazását. Bár ez nem akadályozta meg az elterjedését.

Az így elkészített vezetékkötések felett bizony eljárt az idő.

Egészen addig, ameddig nem bolygatjuk (szó szerint nem nyúlunk hozzá), addig baj nem szokott lenni vele. Miután kivettük a helyéről, szinte bizonyosan megmozdul annyira, hogy a továbbiakban már nem látja el eredeti funkcióját, és potenciális veszélyforrássá válik a lakásban.

Például leesik a műanyag kupak, ezáltal szabadon maradnak az áramjárta részek. Vagy nem tart már a rugós rész, ezért kicsúsznak a vezetékek. Ez jobb esetben csak szétcsúszik, és megszűnik adott részeken az áram, rosszabb esetben még tart valamennyit, de a nem megfelelő érintkezés miatt melegszik, és akár tüzet is okozhat.

A tapasztalat ténylegesen az, hogy ha már hozzányúlunk, mindenképpen cserélni szükséges.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.