Mi lenne, ha megszűnne a villany?

Mi lenne Péter? Mégis? Most mit parázol? Nem lenne munkánk. Aztán? Kimegyünk külföldre és kész. – mondta egy kedves volt kollégám, aki a maga egyszerűségével megoldotta ezt a problémát.

Ilyenkor néztem bután, és nem nagyon értettem mit nem értett, de utólag megértettem, hogy ő mit értett. Érted. Nincs is jobb, mint a múlt vicces jeleneteinek a felelevenítése. Ha erre gondolok, ez mindig mosolyt csal az arcomra. De ha a kérdés valóságára ránézünk, akkor valóban nevethetnékünk támad?

És ha egy pillanatra tényleg eljátszunk a gondolattal, hogy mi lenne akkor, ha az elektromosság egyik pillanatról a másikra megszűnne létezni körülöttünk. Nem fokozatosan, vagy “visszafejlődve” (csökkentve a felhasznált mennyiséget), hanem egyszer csak ránk kapcsolják a villanyt.

Ugye mi minden menne tönkre? Vagy hát nem is tönkre menne, hanem egyszerűen csak leállna. Kommunikáció, közlekedés, stb., stb… Vajon létezik-e erre vészforgatókönyv? Vagy egyes szolgáltatók és szolgáltatások képesek a saját berkeiken belül reagálni egy adott ideig, és megoldani a krízishelyzetet?

Nagyon-nagyon kíváncsi lennék rá, hogy mit reagálna az emberiség. Egyáltalán fel tudunk készülni egy ilyen eseményre? A mai – és gyakorlatilag egyre inkább – elektromos kultúránkban egy ilyen szituációra milyen válaszok adhatók? Mindenünk elektromos. Egy darabig bizonyosan jók lennénk a beépített energiatároló kapacitások okán, de azután?

Azt hiszem abban a pillanatban a legkisebb gondunk, hogy nem lesz munkánk…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.