Mi lenne, ha megszűnne a villany?

Mi lenne Péter? Mégis? Most mit parázol? Nem lenne munkánk. Aztán? Kimegyünk külföldre és kész. – mondta egy kedves volt kollégám, aki a maga egyszerűségével megoldotta ezt a problémát.

Ilyenkor néztem bután, és nem nagyon értettem mit nem értett, de utólag megértettem, hogy ő mit értett. Érted. Nincs is jobb, mint a múlt vicces jeleneteinek a felelevenítése. Ha erre gondolok, ez mindig mosolyt csal az arcomra. De ha a kérdés valóságára ránézünk, akkor valóban nevethetnékünk támad?

És ha egy pillanatra tényleg eljátszunk a gondolattal, hogy mi lenne akkor, ha az elektromosság egyik pillanatról a másikra megszűnne létezni körülöttünk. Nem fokozatosan, vagy “visszafejlődve” (csökkentve a felhasznált mennyiséget), hanem egyszer csak ránk kapcsolják a villanyt.

Ugye mi minden menne tönkre? Vagy hát nem is tönkre menne, hanem egyszerűen csak leállna. Kommunikáció, közlekedés, stb., stb… Vajon létezik-e erre vészforgatókönyv? Vagy egyes szolgáltatók és szolgáltatások képesek a saját berkeiken belül reagálni egy adott ideig, és megoldani a krízishelyzetet?

Nagyon-nagyon kíváncsi lennék rá, hogy mit reagálna az emberiség. Egyáltalán fel tudunk készülni egy ilyen eseményre? A mai – és gyakorlatilag egyre inkább – elektromos kultúránkban egy ilyen szituációra milyen válaszok adhatók? Mindenünk elektromos. Egy darabig bizonyosan jók lennénk a beépített energiatároló kapacitások okán, de azután?

Azt hiszem abban a pillanatban a legkisebb gondunk, hogy nem lesz munkánk…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.