Mi lenne, ha megszűnne a villany?

Mi lenne Péter? Mégis? Most mit parázol? Nem lenne munkánk. Aztán? Kimegyünk külföldre és kész. – mondta egy kedves volt kollégám, aki a maga egyszerűségével megoldotta ezt a problémát.

Ilyenkor néztem bután, és nem nagyon értettem mit nem értett, de utólag megértettem, hogy ő mit értett. Érted. Nincs is jobb, mint a múlt vicces jeleneteinek a felelevenítése. Ha erre gondolok, ez mindig mosolyt csal az arcomra. De ha a kérdés valóságára ránézünk, akkor valóban nevethetnékünk támad?

És ha egy pillanatra tényleg eljátszunk a gondolattal, hogy mi lenne akkor, ha az elektromosság egyik pillanatról a másikra megszűnne létezni körülöttünk. Nem fokozatosan, vagy “visszafejlődve” (csökkentve a felhasznált mennyiséget), hanem egyszer csak ránk kapcsolják a villanyt.

Ugye mi minden menne tönkre? Vagy hát nem is tönkre menne, hanem egyszerűen csak leállna. Kommunikáció, közlekedés, stb., stb… Vajon létezik-e erre vészforgatókönyv? Vagy egyes szolgáltatók és szolgáltatások képesek a saját berkeiken belül reagálni egy adott ideig, és megoldani a krízishelyzetet?

Nagyon-nagyon kíváncsi lennék rá, hogy mit reagálna az emberiség. Egyáltalán fel tudunk készülni egy ilyen eseményre? A mai – és gyakorlatilag egyre inkább – elektromos kultúránkban egy ilyen szituációra milyen válaszok adhatók? Mindenünk elektromos. Egy darabig bizonyosan jók lennénk a beépített energiatároló kapacitások okán, de azután?

Azt hiszem abban a pillanatban a legkisebb gondunk, hogy nem lesz munkánk…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A villanyszerelő és a ChatGPT

Egyszerűen muszáj volt. Annyit olvastam már róla, hogy ki kellett próbálnom nekem is. Haladni kell a korral. Megkérdeztem hát a ChatGPT-t: “Kérlek írj nekem cikket a panel lakások villanyszerelése témájában”.

Villany Péter

Hol fognak elszaporodni az elektromos autók?

A tegnapi írás közben jöttek a gondolataim azzal kapcsolatban, hogy már tavaly sok helyen olvastam a hidrogén autózásról és ennek az elektromos autókkal való összehasonlításáról.