így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.

Két lehetőségünk is van a rezsiköltségek csökkentésére. Az egyik az, ha elkezdünk takarékoskodni. A másik, ha elkezdünk olyan berendezésekbe beruházni, amik akár a fogyasztást, akár a költségeket csökkentik.

Utóbbi költséges játék lehet (napelem, hőszivattyú, stb.), és nem is érhető el minden háztartásban. Például panellakásokban limitált a lehetőség (bár klíma adott és az erkély napelem szigetüzemű változata is jó megoldás lehet).

Minden esetben érdemes elkezdeni a mérést/méréseket. Viszonylag olcsón beszerezhetők olyan eszközök, amik mind az egyes gépeket egy konnektor segítségével, mind az egész hálózatot monitorozhatjuk egy relatív egyszerű eszköz segítségével (akár telefonos applikáción keresztül). (Ez utóbbit érdemes villanyszerelővel beszereltetni a lakáselosztóba!)

Ez elsősorban olyan háztartásoknál lehet jó megoldás, ahol éppen csak kifutnak a jelenleg megállapított kedvezményes keretből. Ezekben az esetekben néha egyszerű trükkökkel (pl. standby eszközök teljes áramtalanítása) megoldható a kérdéses csökkentés.

Ehhez első körben mérni szükséges, és ha már adott akár néhány hétnyi adat is, levonhatunk olyan következtetéseket és hozhatunk olyan döntéseket, amik elvezethetnek a kívánt értékek eléréséhez.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.