így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.

Két lehetőségünk is van a rezsiköltségek csökkentésére. Az egyik az, ha elkezdünk takarékoskodni. A másik, ha elkezdünk olyan berendezésekbe beruházni, amik akár a fogyasztást, akár a költségeket csökkentik.

Utóbbi költséges játék lehet (napelem, hőszivattyú, stb.), és nem is érhető el minden háztartásban. Például panellakásokban limitált a lehetőség (bár klíma adott és az erkély napelem szigetüzemű változata is jó megoldás lehet).

Minden esetben érdemes elkezdeni a mérést/méréseket. Viszonylag olcsón beszerezhetők olyan eszközök, amik mind az egyes gépeket egy konnektor segítségével, mind az egész hálózatot monitorozhatjuk egy relatív egyszerű eszköz segítségével (akár telefonos applikáción keresztül). (Ez utóbbit érdemes villanyszerelővel beszereltetni a lakáselosztóba!)

Ez elsősorban olyan háztartásoknál lehet jó megoldás, ahol éppen csak kifutnak a jelenleg megállapított kedvezményes keretből. Ezekben az esetekben néha egyszerű trükkökkel (pl. standby eszközök teljes áramtalanítása) megoldható a kérdéses csökkentés.

Ehhez első körben mérni szükséges, és ha már adott akár néhány hétnyi adat is, levonhatunk olyan következtetéseket és hozhatunk olyan döntéseket, amik elvezethetnek a kívánt értékek eléréséhez.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.