így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.

Két lehetőségünk is van a rezsiköltségek csökkentésére. Az egyik az, ha elkezdünk takarékoskodni. A másik, ha elkezdünk olyan berendezésekbe beruházni, amik akár a fogyasztást, akár a költségeket csökkentik.

Utóbbi költséges játék lehet (napelem, hőszivattyú, stb.), és nem is érhető el minden háztartásban. Például panellakásokban limitált a lehetőség (bár klíma adott és az erkély napelem szigetüzemű változata is jó megoldás lehet).

Minden esetben érdemes elkezdeni a mérést/méréseket. Viszonylag olcsón beszerezhetők olyan eszközök, amik mind az egyes gépeket egy konnektor segítségével, mind az egész hálózatot monitorozhatjuk egy relatív egyszerű eszköz segítségével (akár telefonos applikáción keresztül). (Ez utóbbit érdemes villanyszerelővel beszereltetni a lakáselosztóba!)

Ez elsősorban olyan háztartásoknál lehet jó megoldás, ahol éppen csak kifutnak a jelenleg megállapított kedvezményes keretből. Ezekben az esetekben néha egyszerű trükkökkel (pl. standby eszközök teljes áramtalanítása) megoldható a kérdéses csökkentés.

Ehhez első körben mérni szükséges, és ha már adott akár néhány hétnyi adat is, levonhatunk olyan következtetéseket és hozhatunk olyan döntéseket, amik elvezethetnek a kívánt értékek eléréséhez.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán