Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Szóval van ez az áramtőzsde nevű csoda. Ezen mindenki követheti a napi eladási és elszámolási árakat. A pontos megértéshez el kell olvasni néhány cikket ebben a témában, de biztosan nem fér el pár mondatban.

Ezen az áramtőzsdén az árak most jellemzően 500 EUR/MWH körül mozognak. Most éppen csökkenő tendenciát mutatnak, de augusztusban pl. volt 900 EUR is ez az ár. Ha a 400 Forintos EUR árfolyamot tekintjük alapnak, és ebből számolunk, akkor szép kerek 200 Ft/KWH jön ki, és máris ott vagyunk, hogy igen, lehet ennyi.

Azonban fontos tudni, hogy az egyetemes szolgáltatásban az árakat az energiahivatal (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, MEKH) határozza meg. Az MEKH a szolgáltatók javaslatai alapján negyedévente határozza meg a „versenypiaci költségeket tükröző” „lakossági piaci árakat”.

Vagyis a jövőben a rezsidíjak negyedévente változhatnak, ha úgy tetszik: felülbírálatra kerülnek. Ha emelésre van szükség, annak mértéke is szabályozva van százalékban, védve a fogyasztókat (persze adott esetekben ettől el lehet térni, és hát vis maiort – előre nem látott kényszerítő körülmény, elháríthatatlan akadály, ami meggátol valamely kötelezettség elvégzésében – nem nehéz találni).

Emiatt úgy gondolom, nem feltétlenül kell számítanunk a következő negyedéves periódusban drasztikus emelkedésre. Ugyanakkor nem árt felkészülni, mert az irány egyértelmű, és nagyon úgy néz ki, hogy olcsóbb ez már nem lesz.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.