Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Szóval van ez az áramtőzsde nevű csoda. Ezen mindenki követheti a napi eladási és elszámolási árakat. A pontos megértéshez el kell olvasni néhány cikket ebben a témában, de biztosan nem fér el pár mondatban.

Ezen az áramtőzsdén az árak most jellemzően 500 EUR/MWH körül mozognak. Most éppen csökkenő tendenciát mutatnak, de augusztusban pl. volt 900 EUR is ez az ár. Ha a 400 Forintos EUR árfolyamot tekintjük alapnak, és ebből számolunk, akkor szép kerek 200 Ft/KWH jön ki, és máris ott vagyunk, hogy igen, lehet ennyi.

Azonban fontos tudni, hogy az egyetemes szolgáltatásban az árakat az energiahivatal (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, MEKH) határozza meg. Az MEKH a szolgáltatók javaslatai alapján negyedévente határozza meg a „versenypiaci költségeket tükröző” „lakossági piaci árakat”.

Vagyis a jövőben a rezsidíjak negyedévente változhatnak, ha úgy tetszik: felülbírálatra kerülnek. Ha emelésre van szükség, annak mértéke is szabályozva van százalékban, védve a fogyasztókat (persze adott esetekben ettől el lehet térni, és hát vis maiort – előre nem látott kényszerítő körülmény, elháríthatatlan akadály, ami meggátol valamely kötelezettség elvégzésében – nem nehéz találni).

Emiatt úgy gondolom, nem feltétlenül kell számítanunk a következő negyedéves periódusban drasztikus emelkedésre. Ugyanakkor nem árt felkészülni, mert az irány egyértelmű, és nagyon úgy néz ki, hogy olcsóbb ez már nem lesz.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A villanyszerelő és a ChatGPT

Egyszerűen muszáj volt. Annyit olvastam már róla, hogy ki kellett próbálnom nekem is. Haladni kell a korral. Megkérdeztem hát a ChatGPT-t: “Kérlek írj nekem cikket a panel lakások villanyszerelése témájában”.

Villany Péter

Hol fognak elszaporodni az elektromos autók?

A tegnapi írás közben jöttek a gondolataim azzal kapcsolatban, hogy már tavaly sok helyen olvastam a hidrogén autózásról és ennek az elektromos autókkal való összehasonlításáról.