Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Szóval van ez az áramtőzsde nevű csoda. Ezen mindenki követheti a napi eladási és elszámolási árakat. A pontos megértéshez el kell olvasni néhány cikket ebben a témában, de biztosan nem fér el pár mondatban.

Ezen az áramtőzsdén az árak most jellemzően 500 EUR/MWH körül mozognak. Most éppen csökkenő tendenciát mutatnak, de augusztusban pl. volt 900 EUR is ez az ár. Ha a 400 Forintos EUR árfolyamot tekintjük alapnak, és ebből számolunk, akkor szép kerek 200 Ft/KWH jön ki, és máris ott vagyunk, hogy igen, lehet ennyi.

Azonban fontos tudni, hogy az egyetemes szolgáltatásban az árakat az energiahivatal (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, MEKH) határozza meg. Az MEKH a szolgáltatók javaslatai alapján negyedévente határozza meg a „versenypiaci költségeket tükröző” „lakossági piaci árakat”.

Vagyis a jövőben a rezsidíjak negyedévente változhatnak, ha úgy tetszik: felülbírálatra kerülnek. Ha emelésre van szükség, annak mértéke is szabályozva van százalékban, védve a fogyasztókat (persze adott esetekben ettől el lehet térni, és hát vis maiort – előre nem látott kényszerítő körülmény, elháríthatatlan akadály, ami meggátol valamely kötelezettség elvégzésében – nem nehéz találni).

Emiatt úgy gondolom, nem feltétlenül kell számítanunk a következő negyedéves periódusban drasztikus emelkedésre. Ugyanakkor nem árt felkészülni, mert az irány egyértelmű, és nagyon úgy néz ki, hogy olcsóbb ez már nem lesz.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.