Emelkedhet a távhő ára? Avagy a hőerőművek és a villanygyártás

Köszönöm a sok visszajelzést az írásaimmal kapcsolatban. Sajnos nem mindig van időm reagálni a felvetett gondolataitokra, és a közösségi média platformok sem jelzik mindig egyértelműen, hogy mi is történik egy-egy cikk kapcsán.

Ez most egy elméleti fejtegetés lesz, némi konteóval, azaz összeesküvés-elmélettel. Teljesen nem néztem utána, és szinte biztosan árnyaltabb a kép (ha ez így van, akkor javítsatok ki nyugodtan, szívesen veszem).

Szóval van ez a távhő árának emelése projekt. Tudjátok “nem zörög a haraszt” alapon sajnos szinte minden ilyen “megszellőztetett” dolog egy idő után a valóságunk része lesz. Szóval én úgy gondolom, hogy lesz emelés, csak idő kérdése, hogy mikor.

Amit felháborítónak tartok, és csak játéknak a számokkal, hogy milyen alapon ideologizálják meg az emelés szükségességét. De a durva az, hogy mindkét oldalon. Más irányból megfogva, más alapon bemutatva, de a lényeg ugyanaz.

Mindeközben a súlyos dolog az, hogy abban az erőműben, ahol a távfűtést biztosítják és szabályozzák, villamos energiát is előállítanak. A távhő gyakorlatilag (ott ahol ezt hőerőmű állítja elő, nem egy nagy központi kazán) az “áram készítés” mellékterméke. (Gáz, hő, gőz, turbina, áram.) De minimum kapcsolt kapcsolat: win-win.

Úgyhogy, amikor a távhő áremelkedését az energiaárak emelkedésével magyarázzák, kizárva a képletből a másik oldali számításokat (mármint, hogy az árammal meg brutálisan keresnek), kinyílik a bicska a zsebemben.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.