Emelkedhet a távhő ára? Avagy a hőerőművek és a villanygyártás

Köszönöm a sok visszajelzést az írásaimmal kapcsolatban. Sajnos nem mindig van időm reagálni a felvetett gondolataitokra, és a közösségi média platformok sem jelzik mindig egyértelműen, hogy mi is történik egy-egy cikk kapcsán.

Ez most egy elméleti fejtegetés lesz, némi konteóval, azaz összeesküvés-elmélettel. Teljesen nem néztem utána, és szinte biztosan árnyaltabb a kép (ha ez így van, akkor javítsatok ki nyugodtan, szívesen veszem).

Szóval van ez a távhő árának emelése projekt. Tudjátok “nem zörög a haraszt” alapon sajnos szinte minden ilyen “megszellőztetett” dolog egy idő után a valóságunk része lesz. Szóval én úgy gondolom, hogy lesz emelés, csak idő kérdése, hogy mikor.

Amit felháborítónak tartok, és csak játéknak a számokkal, hogy milyen alapon ideologizálják meg az emelés szükségességét. De a durva az, hogy mindkét oldalon. Más irányból megfogva, más alapon bemutatva, de a lényeg ugyanaz.

Mindeközben a súlyos dolog az, hogy abban az erőműben, ahol a távfűtést biztosítják és szabályozzák, villamos energiát is előállítanak. A távhő gyakorlatilag (ott ahol ezt hőerőmű állítja elő, nem egy nagy központi kazán) az “áram készítés” mellékterméke. (Gáz, hő, gőz, turbina, áram.) De minimum kapcsolt kapcsolat: win-win.

Úgyhogy, amikor a távhő áremelkedését az energiaárak emelkedésével magyarázzák, kizárva a képletből a másik oldali számításokat (mármint, hogy az árammal meg brutálisan keresnek), kinyílik a bicska a zsebemben.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.