Emelkedhet a távhő ára? Avagy a hőerőművek és a villanygyártás

Köszönöm a sok visszajelzést az írásaimmal kapcsolatban. Sajnos nem mindig van időm reagálni a felvetett gondolataitokra, és a közösségi média platformok sem jelzik mindig egyértelműen, hogy mi is történik egy-egy cikk kapcsán.

Ez most egy elméleti fejtegetés lesz, némi konteóval, azaz összeesküvés-elmélettel. Teljesen nem néztem utána, és szinte biztosan árnyaltabb a kép (ha ez így van, akkor javítsatok ki nyugodtan, szívesen veszem).

Szóval van ez a távhő árának emelése projekt. Tudjátok “nem zörög a haraszt” alapon sajnos szinte minden ilyen “megszellőztetett” dolog egy idő után a valóságunk része lesz. Szóval én úgy gondolom, hogy lesz emelés, csak idő kérdése, hogy mikor.

Amit felháborítónak tartok, és csak játéknak a számokkal, hogy milyen alapon ideologizálják meg az emelés szükségességét. De a durva az, hogy mindkét oldalon. Más irányból megfogva, más alapon bemutatva, de a lényeg ugyanaz.

Mindeközben a súlyos dolog az, hogy abban az erőműben, ahol a távfűtést biztosítják és szabályozzák, villamos energiát is előállítanak. A távhő gyakorlatilag (ott ahol ezt hőerőmű állítja elő, nem egy nagy központi kazán) az “áram készítés” mellékterméke. (Gáz, hő, gőz, turbina, áram.) De minimum kapcsolt kapcsolat: win-win.

Úgyhogy, amikor a távhő áremelkedését az energiaárak emelkedésével magyarázzák, kizárva a képletből a másik oldali számításokat (mármint, hogy az árammal meg brutálisan keresnek), kinyílik a bicska a zsebemben.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.