Honnan jön a villany az országba?

Nagyon szeretem ezt a kérdést, és nagyon szeretek ezzel foglalkozni, bár ez egy teljesen külön szakterület. Én, mint “mezei” villanyszerelő, panellakásokra specializálódva, felszínesen ismerem csak a dolgokat.

De látva egy-egy térképet ezekkel a nagyfeszültségű vezeték-útvonalakkal, valahogy mindig elfog az az érzés, hogy egy nagyobb egésznek vagyok a része. És hogy egy panellakás elektromos hálózatának felújítása ehhez képest mennyire kicsi.

No nem hozzáadott értékben! Nem. Hiszen családok életét tesszük biztonságossá a kialakított hálózat révén, és az új gépek adta lehetőségekkel kényelmessé és moderné is. Elsősorban volumenét tekintve vagyunk kicsik.

Hiszen mi egy adott városrész, adott lakótelepének, adott panel tömbjének adott lakásában szereljük a villanyt. Egy ponton, egy pöttyöcskén a térképen. És mire ide eljut az áram az erőműből, távvezetékeken, földkábeleken, feltranszformálva, letranszformálva, az egészen egyszerűen csodálatos.

A magyar távvezeték-hálózat-térkép kis kereséssel könnyen megtalálható az interneten. Érdemes a villamos irányítás oldalán a legfrisebbet megnézni. Ebből látható, hogy a legszorosabb kapcsolatunk az észak-északnyugati szomszédainkkal van. Ausztria és Szlovákia felé viszonylag sok kapcsolatunk van, míg Ukrajna irányából érkezik feszültség szempontból az egyik legnagyobb.

Találtam még korábban egy applikációt, ahol az országba érkező és onnan távozó “áram” útját és mennyiségét lehet követni. Az első linkben megtaláljátok. Bár ez elsősorban a karbonsemlegesség mértékének változásait hivatott követni.

Ám mivel az elektromos áram előállítása az egyik sarkalatos pontja a karbon kibocsátásnak, így ezen a felületen követhető, hogy adott ország, adott pillanatban milyen formában állítja elő az elektromos energiát, és hogy milyen irányból és milyen mértékben pótolja a hiányzó mennyiséget vagy adja el a felesleget.

És ezt a térképet nézegetve gyakorlatilag választ is kapunk a címben feltett kérdésre: hogy honnan is jön a villany az országba:

https://app.electricitymap.org/zone/HU

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán