Honnan jön a villany az országba?

Nagyon szeretem ezt a kérdést, és nagyon szeretek ezzel foglalkozni, bár ez egy teljesen külön szakterület. Én, mint “mezei” villanyszerelő, panellakásokra specializálódva, felszínesen ismerem csak a dolgokat.

De látva egy-egy térképet ezekkel a nagyfeszültségű vezeték-útvonalakkal, valahogy mindig elfog az az érzés, hogy egy nagyobb egésznek vagyok a része. És hogy egy panellakás elektromos hálózatának felújítása ehhez képest mennyire kicsi.

No nem hozzáadott értékben! Nem. Hiszen családok életét tesszük biztonságossá a kialakított hálózat révén, és az új gépek adta lehetőségekkel kényelmessé és moderné is. Elsősorban volumenét tekintve vagyunk kicsik.

Hiszen mi egy adott városrész, adott lakótelepének, adott panel tömbjének adott lakásában szereljük a villanyt. Egy ponton, egy pöttyöcskén a térképen. És mire ide eljut az áram az erőműből, távvezetékeken, földkábeleken, feltranszformálva, letranszformálva, az egészen egyszerűen csodálatos.

A magyar távvezeték-hálózat-térkép kis kereséssel könnyen megtalálható az interneten. Érdemes a villamos irányítás oldalán a legfrisebbet megnézni. Ebből látható, hogy a legszorosabb kapcsolatunk az észak-északnyugati szomszédainkkal van. Ausztria és Szlovákia felé viszonylag sok kapcsolatunk van, míg Ukrajna irányából érkezik feszültség szempontból az egyik legnagyobb.

Találtam még korábban egy applikációt, ahol az országba érkező és onnan távozó “áram” útját és mennyiségét lehet követni. Az első linkben megtaláljátok. Bár ez elsősorban a karbonsemlegesség mértékének változásait hivatott követni.

Ám mivel az elektromos áram előállítása az egyik sarkalatos pontja a karbon kibocsátásnak, így ezen a felületen követhető, hogy adott ország, adott pillanatban milyen formában állítja elő az elektromos energiát, és hogy milyen irányból és milyen mértékben pótolja a hiányzó mennyiséget vagy adja el a felesleget.

És ezt a térképet nézegetve gyakorlatilag választ is kapunk a címben feltett kérdésre: hogy honnan is jön a villany az országba:

https://app.electricitymap.org/zone/HU

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.