Honnan jön a villany az országba?

Nagyon szeretem ezt a kérdést, és nagyon szeretek ezzel foglalkozni, bár ez egy teljesen külön szakterület. Én, mint “mezei” villanyszerelő, panellakásokra specializálódva, felszínesen ismerem csak a dolgokat.

De látva egy-egy térképet ezekkel a nagyfeszültségű vezeték-útvonalakkal, valahogy mindig elfog az az érzés, hogy egy nagyobb egésznek vagyok a része. És hogy egy panellakás elektromos hálózatának felújítása ehhez képest mennyire kicsi.

No nem hozzáadott értékben! Nem. Hiszen családok életét tesszük biztonságossá a kialakított hálózat révén, és az új gépek adta lehetőségekkel kényelmessé és moderné is. Elsősorban volumenét tekintve vagyunk kicsik.

Hiszen mi egy adott városrész, adott lakótelepének, adott panel tömbjének adott lakásában szereljük a villanyt. Egy ponton, egy pöttyöcskén a térképen. És mire ide eljut az áram az erőműből, távvezetékeken, földkábeleken, feltranszformálva, letranszformálva, az egészen egyszerűen csodálatos.

A magyar távvezeték-hálózat-térkép kis kereséssel könnyen megtalálható az interneten. Érdemes a villamos irányítás oldalán a legfrisebbet megnézni. Ebből látható, hogy a legszorosabb kapcsolatunk az észak-északnyugati szomszédainkkal van. Ausztria és Szlovákia felé viszonylag sok kapcsolatunk van, míg Ukrajna irányából érkezik feszültség szempontból az egyik legnagyobb.

Találtam még korábban egy applikációt, ahol az országba érkező és onnan távozó “áram” útját és mennyiségét lehet követni. Az első linkben megtaláljátok. Bár ez elsősorban a karbonsemlegesség mértékének változásait hivatott követni.

Ám mivel az elektromos áram előállítása az egyik sarkalatos pontja a karbon kibocsátásnak, így ezen a felületen követhető, hogy adott ország, adott pillanatban milyen formában állítja elő az elektromos energiát, és hogy milyen irányból és milyen mértékben pótolja a hiányzó mennyiséget vagy adja el a felesleget.

És ezt a térképet nézegetve gyakorlatilag választ is kapunk a címben feltett kérdésre: hogy honnan is jön a villany az országba:

https://app.electricitymap.org/zone/HU

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.