Indukciós vagy hagyományos elektromos tűzhely? Melyik éri meg jobban?

Erre a kérdésre az szokott lenni a válaszom, hogy felteszek egy kérdést: Milyen főzőlapot használsz most?

Ez az esetek 80 százalékában el is dönti a kérdést, mert ebben a viszonylag nagy arányban a válasz általában az, hogy ilyet vagy ilyet használok. De csak ritkán használom!

Ebben az esetben amúgy szinte teljesen mindegy milyet választ az ember, a szokás nagy úr. És nem feltétlenül probléma, ha most ez vezérli a döntést.

Az indukciós technológiailag előremutatóbb, hatékonyabb és ezáltal energiatakarékosabb. Bár drágább a kerámialaposnál, és a rajta használható edények is más árkategória. Mivel úgyis minden eszközt meg kell venni hozzá, amint elkezdjük rendszeresen használni, így az edények ára az összehasonlításnál nem játszik szerepet.

A maradék 20 százalékból 10 százalék az, aki azért dönt így vagy úgy, mert rendszeresen főz egyik vagy másik típuson, megvannak az edények, ezért itt igazából nincsenek eldöntendő kérdések. A 20 százalék másik 10 százaléka az a tudatos vásárló, aki viszont szeretne konkrét számokat tudni.

Ők azok, akik rendszeresen főznek ugyan, de gázzal, és szeretnének áttérni modernebbnek tartott elektromos berendezésre. Nekik lehetőségük van összehasonlítani a két technológiát, és ezen felül még a különböző márkákat is.

Minden főzőlap esetén a gyártónak kötelezően meg kell adnia egy mérőszámot. Ezt egy szabvány szabályozza európai szinten, amely a főzőlapok teljesítmény mérési módszereit írja le. A főzőlapok adattábláján “A tűzhely egy kilogrammra vetített energiafogyasztása” általános néven található meg a szám, aminek a mértékegysége kWh/kg.

Ez már sokat segít a választásban, de a konyhai szokásainkat figyelembe véve, – hogy viszonylag objektív döntést tudjunk hozni -, figyelembe kell vennünk az edények árát, valamint a főzés gyakoriságát (és időtartamát) is.

A mérőszám kialakulásáról egy konkrét számolási példával egy következő írásban érkezem.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Ionizáló hajszárító – az érzés, amikor megvág az áram

Talán sokan ismerik azt az érzést, amikor hajszárítás után a csaphoz, vízhez vagy szinte bármilyen tárgyhoz hozzáérve csípést érzékelünk egy pattanó hang kíséretében, és elrántjuk a kezünket? Ugyanez tapasztalható néha a bevásárlókocsin is.

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.