Hogyan működik az elektromos angolna?

Igazán szeretünk horgászni. Családi szinten minden hónapban egyszer, egy egész hétköznapra munkakerülők leszünk, és elmegyünk egy ismeretlen, vagy kevésbé ismeretlen tóra horgászni.

Szerencsére a címben szereplő állatot itthon nem lehet fogni, de meglepve olvastam egyébként, hogy 200 olyan halfaj is van, aki képes elektromos kisülést generálni, és ezt támadásra vagy védekezésre használni.

Mivel sokáig tanultam biológiát, és ez volt továbbtanulásom egyik fő csapásiránya, nem vagyok elveszve az esetleges bonyolultabb leírások kapcsán sem. Ám tökéletes leírást nem találtam, a mechanizmus nem teljesen világos.

A lényeg, hogy az angolna elektromos szervei módosult izomsejtekből, elektromos lemezkékből (elektrocitákból) állnak. Ezekben – mint speciális galvánelemekben -, alakítja át a kémiai energiát elektromos energiává. És az ezekben “felgyülemlett” feszültséget engedi szabadon, ha éppen olyanja van.

Több különböző értéket is olvastam, de állítólag 500V körüli feszültséget is elő tud állítani. Mondjuk a latin neve is kiváló: Electrophorus electricus (ejtsd: elektrofórusz elektrikusz). Az eddigi legnagyobb feszültséget egy 120 centiméteres példány szolgáltatta: 860 Voltot mértek nála.

És itt kell szót ejtsek Miguel Wattsonról (neve biztosan nem véletlen: Watt fia), aki egy elektromos angolna. Na ő az, aki karácsonyfa világítást üzemeltet! Speciális érzékelőkkel fogják fel a Miguel által kibocsátott energiát, és ezzel táplálják meg az izzókat. Ugyanezen az elven zenélni is tud…

Nézd csak: https://twitter.com/i/status/1201612737635389446

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.