Hogyan működik az elektromos angolna?

Igazán szeretünk horgászni. Családi szinten minden hónapban egyszer, egy egész hétköznapra munkakerülők leszünk, és elmegyünk egy ismeretlen, vagy kevésbé ismeretlen tóra horgászni.

Szerencsére a címben szereplő állatot itthon nem lehet fogni, de meglepve olvastam egyébként, hogy 200 olyan halfaj is van, aki képes elektromos kisülést generálni, és ezt támadásra vagy védekezésre használni.

Mivel sokáig tanultam biológiát, és ez volt továbbtanulásom egyik fő csapásiránya, nem vagyok elveszve az esetleges bonyolultabb leírások kapcsán sem. Ám tökéletes leírást nem találtam, a mechanizmus nem teljesen világos.

A lényeg, hogy az angolna elektromos szervei módosult izomsejtekből, elektromos lemezkékből (elektrocitákból) állnak. Ezekben – mint speciális galvánelemekben -, alakítja át a kémiai energiát elektromos energiává. És az ezekben “felgyülemlett” feszültséget engedi szabadon, ha éppen olyanja van.

Több különböző értéket is olvastam, de állítólag 500V körüli feszültséget is elő tud állítani. Mondjuk a latin neve is kiváló: Electrophorus electricus (ejtsd: elektrofórusz elektrikusz). Az eddigi legnagyobb feszültséget egy 120 centiméteres példány szolgáltatta: 860 Voltot mértek nála.

És itt kell szót ejtsek Miguel Wattsonról (neve biztosan nem véletlen: Watt fia), aki egy elektromos angolna. Na ő az, aki karácsonyfa világítást üzemeltet! Speciális érzékelőkkel fogják fel a Miguel által kibocsátott energiát, és ezzel táplálják meg az izzókat. Ugyanezen az elven zenélni is tud…

Nézd csak: https://twitter.com/i/status/1201612737635389446

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Van olcsó rossz minőség, és drágább jó minőség

Amellett, hogy az utóbbi időben a hiszékenység vámszedői újra gyűjtik a skalpokat, mindig is voltak kóklerek. Kíváncsiságból rákerestem a jelentésére, és meglepődve olvastam, hogy a kókler nem a hozzá nem értő vagy a rossz munkát végző ember szinonimája.

Villany Péter

A villany sikló

Végre egy kis kikapcsolódás. Úgy érzem ez már járt nekem az utóbbi idők nagy hajtása után. Jólesett “elbújni” a világ elől. Úgyhogy aki esetleg nem ért el, attól elnézést kérek, és a héten minden elmaradásom bepótolom.