Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

És ez még jobbik eset. Vajon hány alkalommal nem jut az emberek eszébe ez?

Különösen kedvelem azt, amikor olyan panel tömbben dolgozunk, ahol már dolgoztunk és ahol szemben is egy másik tömb van. Ilyenkor könnyedén megszámlálható, hogy hány klíma van az adott lépcsőházban, mennyivel lett több az előző munkához képest.

Nem árulok el nagy titkot: sokkal több lett. Azt szoktam még nézegetni, hogy egy lakásban mennyi van. Az ablakok elhelyezkedéséből lehet tudni, hogy mi tartozik az adott lakáshoz. A klímák kültéri egysége pedig általában jól látszik (még az erkélyen “elrejtettek” is).

Valószínű jelen nyár is különösen kedvező lesz a klíma telepítő vállalkozásoknak. Szerencsére többségük tisztában van a panellakások helyzetével, és megkövetelik egy teljesen új hálózati rész kialakítását a hűtőberendezés részére.

Hogy a rengeteg klíma okozta többlet terhelést a paneltömbök gerinchálózata hogyan fogja bírni, az jó kérdés. Bár önmagában egy-egy egység elektromos áram felvétele nem olyan jelentős. De sok kicsi sokra megy alapon azért ezek, ha napközben működnek, a “vezeték végén” összeadódnak. Jól látszik majd, hogy hol lesz szükség bővítésre, felújításra.

A magam részéről azért kíváncsi leszek, hány alumínium vezetékes konnektor fog szétégni az idei nyáron, amikbe ezeket a klímaberendezéseket csatlakoztatják…

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.