Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

És ez még jobbik eset. Vajon hány alkalommal nem jut az emberek eszébe ez?

Különösen kedvelem azt, amikor olyan panel tömbben dolgozunk, ahol már dolgoztunk és ahol szemben is egy másik tömb van. Ilyenkor könnyedén megszámlálható, hogy hány klíma van az adott lépcsőházban, mennyivel lett több az előző munkához képest.

Nem árulok el nagy titkot: sokkal több lett. Azt szoktam még nézegetni, hogy egy lakásban mennyi van. Az ablakok elhelyezkedéséből lehet tudni, hogy mi tartozik az adott lakáshoz. A klímák kültéri egysége pedig általában jól látszik (még az erkélyen “elrejtettek” is).

Valószínű jelen nyár is különösen kedvező lesz a klíma telepítő vállalkozásoknak. Szerencsére többségük tisztában van a panellakások helyzetével, és megkövetelik egy teljesen új hálózati rész kialakítását a hűtőberendezés részére.

Hogy a rengeteg klíma okozta többlet terhelést a paneltömbök gerinchálózata hogyan fogja bírni, az jó kérdés. Bár önmagában egy-egy egység elektromos áram felvétele nem olyan jelentős. De sok kicsi sokra megy alapon azért ezek, ha napközben működnek, a “vezeték végén” összeadódnak. Jól látszik majd, hogy hol lesz szükség bővítésre, felújításra.

A magam részéről azért kíváncsi leszek, hány alumínium vezetékes konnektor fog szétégni az idei nyáron, amikbe ezeket a klímaberendezéseket csatlakoztatják…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.