Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

És ez még jobbik eset. Vajon hány alkalommal nem jut az emberek eszébe ez?

Különösen kedvelem azt, amikor olyan panel tömbben dolgozunk, ahol már dolgoztunk és ahol szemben is egy másik tömb van. Ilyenkor könnyedén megszámlálható, hogy hány klíma van az adott lépcsőházban, mennyivel lett több az előző munkához képest.

Nem árulok el nagy titkot: sokkal több lett. Azt szoktam még nézegetni, hogy egy lakásban mennyi van. Az ablakok elhelyezkedéséből lehet tudni, hogy mi tartozik az adott lakáshoz. A klímák kültéri egysége pedig általában jól látszik (még az erkélyen “elrejtettek” is).

Valószínű jelen nyár is különösen kedvező lesz a klíma telepítő vállalkozásoknak. Szerencsére többségük tisztában van a panellakások helyzetével, és megkövetelik egy teljesen új hálózati rész kialakítását a hűtőberendezés részére.

Hogy a rengeteg klíma okozta többlet terhelést a paneltömbök gerinchálózata hogyan fogja bírni, az jó kérdés. Bár önmagában egy-egy egység elektromos áram felvétele nem olyan jelentős. De sok kicsi sokra megy alapon azért ezek, ha napközben működnek, a “vezeték végén” összeadódnak. Jól látszik majd, hogy hol lesz szükség bővítésre, felújításra.

A magam részéről azért kíváncsi leszek, hány alumínium vezetékes konnektor fog szétégni az idei nyáron, amikbe ezeket a klímaberendezéseket csatlakoztatják…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panelszerelem

Ez most nem egy csöpögős love-story lesz, és még csak arról sincs szó, hogy a szerelmemet, életem párját egy panelház környékén ismertem meg. De ezer szállal kötődöm a nagy szürke tömbökhöz.

Villany Péter

Szárítógép – Érdemes venni?

Az elmúlt időszakban (de előtte is jellemző volt) kettő kérdés mindig felmerül azokban a párokban és családokban, akik panellakást vesznek vagy újítanak fel. Az egyik a konyha elrendezésének kérdése. Kevés olyan panellakás van, ahol a konyha tágasnak mondható, és akár még ebédelni is lehetne benne.

Villany Péter

A tűzoltó készülék nem luxus

De nem ám! Idehaza csak bizonyos körülmények között kötelező, de ha én lennék felelős ezekért a dolgokért, akkor minden autóban és minden háztartásban előírnám a tartását. (Barátomtól tudom, hogy hajókon például kötelező!).