Harc a rezsidémon ellen? Panelban is?

Ez a korszak valószínűleg úgy fog bevonulni a történelembe, mint a Nagy Számolgatások Kora.

Egyre többen, és egyre inkább számolni fognak. Sajnos van mit. Talán a tudatosság szintjén emelni fog, ezért nem gondolom feltétlenül rossznak ezt a dolgot. Vagyis inkább, úgy mondanám, hogy: megkerestem a jót a rosszban.

Van aki hobbiból csinálja. Akár régóta már, és most áldja az eget, hogy rászokott erre. (Vagy a korábbi körülményei rászoktatták erre, főleg ilyen embereket ismerek magam körül.) Nem esik nehezére továbbra is figyelni, hogy mi mennyit, mikor és esetleg hogyan fogyaszt.

Ennek hatására tisztában van azzal is, hogy hol mennyit mikor és miért tud megtakarítani, ha szükséges. Ez ugye az ideális állapot, mert ebből könnyedén lehet lépni két irányba is.

Az egyik irány a legolcsóbb és leggyorsabb. Mivel vannak adataink és számaink, ez esetben meg lehet nézni, hogy mi az az eszköz, amit kevesebbet és/vagy okosabban használva csökkenteni tudjuk az energiafelhasználást. Ezzel pedig beférni a bűvös számok fémjelezte tartományba.

A másik irány a “fogyasztás csökkentésére”, valamilyen plusz energiaforrás bevonása. Itt pl. az elmúlt napokban írt “balkonszolár” jöhetne szóba. De a tapasztalat az, hogy minden ilyen változtatás befektetéssel kezdődik, és nem biztos, hogy elsőre ez a jó megoldás (pláne, ha nem ismerjük a fentebb leírt számainkat).

Ami az első esetben nagyon nehéz – és ezt is látom magam körül -, ha valaki most kezd ismerkedni a számokkal, számításokkal. Ők mindenképpen hátrányból indulnak, de nincs veszve semmi, sőt. Bár nagyobb odafigyeléssel, de ugyanúgy lekövethetők a szokások, amiken aztán a következő hónapban már lehet is változtatni.

Igaz, ez több időt és bizony kitartást igényel, de a jutalma nemcsak a tudatosságunk emelése, hanem a rezsidíjak csökkenése is lehet.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.