H tarifa a panelba? Hááá…

Több megkeresés érkezik hozzánk ebben a témában is. Számolós írás következik. Csak hogy ilyen is legyen, és megpróbáljam megértetni, hogy szerintem miért nem éri meg.

Első körben fontos megérteni, hogy a H tarifa egy olyan kedvezményes tarifa, amit a hőszivattyús rendszerek ösztönzésére találtak ki. Egy adott időszakon belül kedvezményes áron juthatunk áramhoz ezen gépek működtetésére. Fontos, hogy ez elsősorban a korszerű hőszivattyús fűtésre lett optimalizálva, és emiatt fűtési szezonban, október 15 és április 15 között érhető el.

Második körben csak olyan eszközökhöz használható, amikről a gyártó tanúsítványt ad. A megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén a hő ellátásról gondoskodó készülékek működtetéséhez lehet használni.

Tehát ha adott egy panellakás, akkor ott az úgynevezett inverteres klímák jöhetnek szóba. Őket lehet üzemeltetni H tarifával kedvezményesen a fűtési szezonban, amikor amúgy is elindul a távfűtés. De tegyük fel, hogy ezzel valami gond van, akkor bizony jól jöhet.

Nézzük:

Ahhoz, hogy vezérelt áramunk legyen, szükségünk lesz egy új mérőre. Ezt a mérőt egy teljesen új szabványos mérődobozba kell betetetnünk. A mérete ennek a doboznak (doboz egységnek, így pontosabb) kb. 60×75 cm. Ennyi hely minimum kell legyen a jelenlegi mérőhelyen. A doboz ára kb. 200.000.- Forint.

Ha nincs a fentebb leírt hely, akkor új helyre kell tenni (ez szinte 100% minden panelban). Ilyenkor terv szükséges: 100.000,- Forint. A lakásban bent új, külön kiselosztó doboz a klímák kismegszakítóinak. Természetesen külön vezetékelve az órától. Ennek kialakítása anyagköltséggel, munkadíjjal, ügyintézéssel kb. 200.000,- Forint.

Ha összeadod, akkor az jön ki, hogy nagyon ideális esetben bevezettetted a H tarifát 400.000,- Forintból. Ha kiszámolom, – és nem veszem figyelembe a kedvezményes havi 210 kWh határt -, akkor 70 Forint helyett, 24 Forintért kapom az áramot hozzá a nap 24 órájában.

Tehát ahhoz, hogy nullszaldósra hozzuk ki a befektetésünket, összesen 8.695 kWh energiát kell felhasználnunk a klímáinkhoz. Nosza! Gyorsan vegyük elő a klíma használati utasítását, ahol megadják kWh/annum adatot adott területhez (figyelj, SCOP értéket kell nézni!).

Egy gyors osztás/szorzás, és meg is van az igazán ideális eseti megtérülés. Az ideális esetben. Ha nem lesz távfűtés…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.