Napelemcsalók! Hogyan védekezzünk ellenük? – Napelemista kalandok

Nagyon szeretem a közösségi média felületein a különböző csoportokat. Minden témában (is) mindenki mindent (is) tud, és jó olvasni a bennük található tartalmakat. A minap a 20-ik kerületben, egy panelfelújítás alkalmával is ezt tettem ebédszünetben.

Olyat olvastam, hogy megállt a kanál számban, majd a hozzászólások okán (komment szekció, ugye) majdnem kiköptem a borsófőzeléket. (Kár lett volna érte, a dobozos kaják egyik legjobbika. És egyelőre még nem drágult az energiával. Be is tároltam belőle, ha már az áramot nagy mennyiségben nem lehet.)

Szóval van az úgy most sok helyen, hogy a szikrázó napsütésben az inverter egyszerűen nem termel. Sok helyen megírták, hogy történik mindez amiatt, mert csak úgy lehet betáplálni a hálózatba, ha az inverter megemeli a feszültséget. Minél több napelem a környéken, annál nagyobb feszültség (kvázi egymást licitálják felül).

Az inverterek a hálózat védelme érdekében egy küszöbértéknél kikapcsol. Viszont ügyes júzerek (felhasználók) megoldják ezt is: megemelik ezt az értéket. Ha ezt többen teszik, akkor még nagyobb a baj. Ha pedig még “hencegnek” is vele… De amikor már a szomszéd főzőlapja másodszorra megy tönkre a magas feszültség miatt, akkor már nem olyan vicces a dolog.

Hogyan lehet ez ellen védekezni?

Nos elviekben ki lehet hívni a szolgáltatót, akik mérnek a hálózaton, és megkeresik a lehetséges “hibaforrást”. De az a tapasztalat, hogy csak úgy “bemondásra” nem igazán mozdulnak. Érdemes tényleges adatokkal bizonyítani állításunkat.

Erre lehet tökéletes megoldás a méréshez használt eszköz. Korábban már többször szóba hoztam, hogy a tudatos fogyasztáshoz elengedhetetlen a mérés, ehhez pedig elengedhetetlen valamilyen mérőeszköz. Jelen esetben annyival kell többet tudnia, hogy a mérési adatokat rögzítenie kell.

Többfajta ilyen eszköz létezik megfizethető áron, érdemes ellátogatni egy villanyszerelési üzletbe és itt segítséget kérni, majd a megvásárolt kütyüt a villanyszerelőddel beszereltetni.

Eszközeink védelme érdekében, ezekkel az adatokkal már fel lehet keresni a szolgáltatót, aki hivatalosan is megkezdi a mérési folyamatot, és elhárítja a hálózati anomáliákat.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.