Napelemcsalók! Hogyan védekezzünk ellenük? – Napelemista kalandok

Nagyon szeretem a közösségi média felületein a különböző csoportokat. Minden témában (is) mindenki mindent (is) tud, és jó olvasni a bennük található tartalmakat. A minap a 20-ik kerületben, egy panelfelújítás alkalmával is ezt tettem ebédszünetben.

Olyat olvastam, hogy megállt a kanál számban, majd a hozzászólások okán (komment szekció, ugye) majdnem kiköptem a borsófőzeléket. (Kár lett volna érte, a dobozos kaják egyik legjobbika. És egyelőre még nem drágult az energiával. Be is tároltam belőle, ha már az áramot nagy mennyiségben nem lehet.)

Szóval van az úgy most sok helyen, hogy a szikrázó napsütésben az inverter egyszerűen nem termel. Sok helyen megírták, hogy történik mindez amiatt, mert csak úgy lehet betáplálni a hálózatba, ha az inverter megemeli a feszültséget. Minél több napelem a környéken, annál nagyobb feszültség (kvázi egymást licitálják felül).

Az inverterek a hálózat védelme érdekében egy küszöbértéknél kikapcsol. Viszont ügyes júzerek (felhasználók) megoldják ezt is: megemelik ezt az értéket. Ha ezt többen teszik, akkor még nagyobb a baj. Ha pedig még “hencegnek” is vele… De amikor már a szomszéd főzőlapja másodszorra megy tönkre a magas feszültség miatt, akkor már nem olyan vicces a dolog.

Hogyan lehet ez ellen védekezni?

Nos elviekben ki lehet hívni a szolgáltatót, akik mérnek a hálózaton, és megkeresik a lehetséges “hibaforrást”. De az a tapasztalat, hogy csak úgy “bemondásra” nem igazán mozdulnak. Érdemes tényleges adatokkal bizonyítani állításunkat.

Erre lehet tökéletes megoldás a méréshez használt eszköz. Korábban már többször szóba hoztam, hogy a tudatos fogyasztáshoz elengedhetetlen a mérés, ehhez pedig elengedhetetlen valamilyen mérőeszköz. Jelen esetben annyival kell többet tudnia, hogy a mérési adatokat rögzítenie kell.

Többfajta ilyen eszköz létezik megfizethető áron, érdemes ellátogatni egy villanyszerelési üzletbe és itt segítséget kérni, majd a megvásárolt kütyüt a villanyszerelőddel beszereltetni.

Eszközeink védelme érdekében, ezekkel az adatokkal már fel lehet keresni a szolgáltatót, aki hivatalosan is megkezdi a mérési folyamatot, és elhárítja a hálózati anomáliákat.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.