Napelemcsalók! Hogyan védekezzünk ellenük? – Napelemista kalandok

Nagyon szeretem a közösségi média felületein a különböző csoportokat. Minden témában (is) mindenki mindent (is) tud, és jó olvasni a bennük található tartalmakat. A minap a 20-ik kerületben, egy panelfelújítás alkalmával is ezt tettem ebédszünetben.

Olyat olvastam, hogy megállt a kanál számban, majd a hozzászólások okán (komment szekció, ugye) majdnem kiköptem a borsófőzeléket. (Kár lett volna érte, a dobozos kaják egyik legjobbika. És egyelőre még nem drágult az energiával. Be is tároltam belőle, ha már az áramot nagy mennyiségben nem lehet.)

Szóval van az úgy most sok helyen, hogy a szikrázó napsütésben az inverter egyszerűen nem termel. Sok helyen megírták, hogy történik mindez amiatt, mert csak úgy lehet betáplálni a hálózatba, ha az inverter megemeli a feszültséget. Minél több napelem a környéken, annál nagyobb feszültség (kvázi egymást licitálják felül).

Az inverterek a hálózat védelme érdekében egy küszöbértéknél kikapcsol. Viszont ügyes júzerek (felhasználók) megoldják ezt is: megemelik ezt az értéket. Ha ezt többen teszik, akkor még nagyobb a baj. Ha pedig még “hencegnek” is vele… De amikor már a szomszéd főzőlapja másodszorra megy tönkre a magas feszültség miatt, akkor már nem olyan vicces a dolog.

Hogyan lehet ez ellen védekezni?

Nos elviekben ki lehet hívni a szolgáltatót, akik mérnek a hálózaton, és megkeresik a lehetséges “hibaforrást”. De az a tapasztalat, hogy csak úgy “bemondásra” nem igazán mozdulnak. Érdemes tényleges adatokkal bizonyítani állításunkat.

Erre lehet tökéletes megoldás a méréshez használt eszköz. Korábban már többször szóba hoztam, hogy a tudatos fogyasztáshoz elengedhetetlen a mérés, ehhez pedig elengedhetetlen valamilyen mérőeszköz. Jelen esetben annyival kell többet tudnia, hogy a mérési adatokat rögzítenie kell.

Többfajta ilyen eszköz létezik megfizethető áron, érdemes ellátogatni egy villanyszerelési üzletbe és itt segítséget kérni, majd a megvásárolt kütyüt a villanyszerelőddel beszereltetni.

Eszközeink védelme érdekében, ezekkel az adatokkal már fel lehet keresni a szolgáltatót, aki hivatalosan is megkezdi a mérési folyamatot, és elhárítja a hálózati anomáliákat.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán