Füstölő kamionok és cincogó versenyautók

Múlt hétvégén tettünk egy kis családi kiruccanást a Hungaroringre. Nagyon szeretjük az autósportot, a kezdetek kezdetén (2010-es évek eleje), mikor magyar versenyzők megjelentek bizonyos szériákban (versenykategóriákban), mi ott ültünk a lelátókon.

Eljutottunk többek között Brno-ba is, ahol szintén híres versenypálya található. Majd a versenyzők és versenyek népszerűségének növekedésével (fhúúúú mi tömeg volt már az utolsó alkalommal), a gyermekeink érkezésével ezek a kiruccanások elmaradtak.

Most, hogy eléggé megnőttek, és mi is kihagytunk 8 évet, ideje volt egy kicsit újra belekóstolni. 2 dolog érdekelt igazán: milyenek élőben a kamionok, és az elektromos versenyautóknak milyen a hangjuk.

Hát most aztán jól megkaptuk! Ha röviden össze akarom foglalni az érzéseimet, azt kell mondanom: a múlt és a jövő találkozott velünk. Az egyik oldalon a brutális nyers erő gumifüstölős és “benzingőzös” valósága, a másik oldalon a modern technológia iszonyatosan aprólékosan kidolgozott és letisztult formája.

Hatalmas volt a kontraszt közöttük.

A kamionok körüli emberek olajosan, piszkosan, amolyan “szerelősen” fogókkal, kulcsokkal “rohangáltak”, és olajos hordókból pumpákkal és csövekkel töltötték a kamionokban a különböző “leveket”.

Az elektromos autók körül hatalmas felkiáltójelek közepette gumival szigetelt emberkék mászkáltak laptopokkal a kezükben. És hol ide, hogy oda dugva kötötték össze velük az autókat, időnként fejcsóválva és fél kézzel gépelve rajtuk. És karvastagságú kábelekkel kapcsolódtak egy hatalmas berendezéshez, amin mindenféle fények villogtak.

És a hangjuk? A távirányítós kisautóké ilyen, csak ezek picit hangosabbak. Mondjuk a lelátóról teljesen úgy hangzott, mint a terráriumban veszekedő hörcsögök sípolása. Legalábbis ha nem tudom, hogy autók köröznek a pályán, én biztosan erre gondoltam volna először.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.