Füstölő kamionok és cincogó versenyautók

Múlt hétvégén tettünk egy kis családi kiruccanást a Hungaroringre. Nagyon szeretjük az autósportot, a kezdetek kezdetén (2010-es évek eleje), mikor magyar versenyzők megjelentek bizonyos szériákban (versenykategóriákban), mi ott ültünk a lelátókon.

Eljutottunk többek között Brno-ba is, ahol szintén híres versenypálya található. Majd a versenyzők és versenyek népszerűségének növekedésével (fhúúúú mi tömeg volt már az utolsó alkalommal), a gyermekeink érkezésével ezek a kiruccanások elmaradtak.

Most, hogy eléggé megnőttek, és mi is kihagytunk 8 évet, ideje volt egy kicsit újra belekóstolni. 2 dolog érdekelt igazán: milyenek élőben a kamionok, és az elektromos versenyautóknak milyen a hangjuk.

Hát most aztán jól megkaptuk! Ha röviden össze akarom foglalni az érzéseimet, azt kell mondanom: a múlt és a jövő találkozott velünk. Az egyik oldalon a brutális nyers erő gumifüstölős és “benzingőzös” valósága, a másik oldalon a modern technológia iszonyatosan aprólékosan kidolgozott és letisztult formája.

Hatalmas volt a kontraszt közöttük.

A kamionok körüli emberek olajosan, piszkosan, amolyan “szerelősen” fogókkal, kulcsokkal “rohangáltak”, és olajos hordókból pumpákkal és csövekkel töltötték a kamionokban a különböző “leveket”.

Az elektromos autók körül hatalmas felkiáltójelek közepette gumival szigetelt emberkék mászkáltak laptopokkal a kezükben. És hol ide, hogy oda dugva kötötték össze velük az autókat, időnként fejcsóválva és fél kézzel gépelve rajtuk. És karvastagságú kábelekkel kapcsolódtak egy hatalmas berendezéshez, amin mindenféle fények villogtak.

És a hangjuk? A távirányítós kisautóké ilyen, csak ezek picit hangosabbak. Mondjuk a lelátóról teljesen úgy hangzott, mint a terráriumban veszekedő hörcsögök sípolása. Legalábbis ha nem tudom, hogy autók köröznek a pályán, én biztosan erre gondoltam volna először.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.