Rezsihősök akcióban

Nem lehet sajnos szó nélkül elmenni amellett, hogy milyen szinten drágul az élet. Ha az inflációt nem is számítjuk, a rezsi költségek emelkedése bizony akkor is komoly problémák elé állít majd sokunkat.

Nemrég egy elemzésben olvastam, hogy míg nyugaton a rezsiköltség az átlag emberek jövedelmének 5-6%-át teszi ki, ami kb. 15%-ra emelkedik majd, addig nálunk Magyarországon ez a szám 15%, és ez fog megemelkedni 30-40%-ra.

Brutális számok ugye? De ezen nem is igen csodálkozhatunk. Gyermekem iskolájában számolgattunk: a gázáremelkedés okán a tavalyi kb. 700.000,- Forintos fűtésszámla (gázkazán biztosítja a meleget), kb. 3.500.000,- Forintra fog emelkedni.

De ezek ugye tavalyi számok előrevetítve. Tehát ha keményebb lesz a tél, vagy még drágább a gáz, már nem ezekről a számokról beszélünk. Hogy lesz-e ennek rövid, közép és hosszú távú megoldása, és ennek mi lesz az ára, azt majd meglátjuk. Azt gyanítom, nemcsak mi vagyunk ilyen helyzetben.

Merthogy bármi is, és bárhogy is lesz, mindenképpen megoldásokban kell gondolkodnunk. Ezért szeretem ezt a közösséget, amihez gyermekeim révén tartozunk. Csupa olyan ember, aki megoldásokban gondolkodik, és amikor eljön az ideje, tesz is érte. Fantasztikus érzés egy ilyen közösség tagjának lenni.

Első körben megismertük a számainkat. Ez alapján meghatároztuk az irányt, ami felé el kell mozdulnunk. Felmértük a lehetőségeket, az alternatívákat, egyeztettünk szakértőkkel, és ennek nyomán haladunk tovább.

A fejleményekről pedig hamarosan beszámolok, lehet hogy többeknek érdekes lesz.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.