Egyre gyorsabbak vagyunk, de ez nem mehet a minőség rovására

Az egyik vesszőparipám a minőség.

Régebben csak legyintettem arra, ha valaki a minőségbiztosításról és a minőségbiztosítási rendszerekről beszélt. Úgy gondoltam, hogy ez csak egy olyan lózung (jelentése: jelszó – a német Losung szóból, üres mondás), amivel pénzeket lehet lehúzni a vállalkozásokról.

Aztán ahogy szépen lassan egyre mélyebben merültem el a villanyszerelésben, és mellette a kisvállalkozói (bár inkább a mikrovállalkozó a helyes kifejezés) létben, át kellett értékelnem ennek a területnek a jelentőségét a saját életemben.

Szerintem nagyon a lényeges a villanyszerelésben: ha minőségi munkát csinálsz, akkor az biztonságos is lesz. Természetesen a biztonságos rendszerhez vannak egyéb szakmai feltételek is, amiket figyelembe kell vennünk. De alapvetően, ha minőséget “szolgáltatsz” – minőségi alapanyagokkal, minden aspektusában igényes, minőségi munkavégzéssel, akkor az magával hozza az átláthatóságot és tulajdonképpen a biztonságot is.

Érdekes volt megfigyelni a fejlődési ívét az egésznek. Először csak az tudatosult bennem, hogy a minőséget nemcsak képviselni kell, hanem folyamatában ellenőriznem is. Emiatt első körben úgy tűnt, lassul a munkavégzés sebessége. Igen, így tűnik elsőre.

De, amint a kezdeti önellenőrző folyamatok automatikussá és szinte készségekké válnak, valójában a hatékonyságra is iszonyúan jótékony hatással van. Embere válogatja, ki mennyire gyorsan sajátítja el. Viszont azt tapasztaltam, sokan itt az elején feladják. Ez az a pont egyébként, ahol elválik az ocsú a búzától.

Sokat köszönhetek ennek a felismerésnek. És sokat köszönhetek a kitartó kollégáknak is! Nem véletlen az, hogy ezzel a profi hozzáállással, hárman múlt héten is 3 nap alatt végeztünk egy lakással.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.