Egyre gyorsabbak vagyunk, de ez nem mehet a minőség rovására

Az egyik vesszőparipám a minőség.

Régebben csak legyintettem arra, ha valaki a minőségbiztosításról és a minőségbiztosítási rendszerekről beszélt. Úgy gondoltam, hogy ez csak egy olyan lózung (jelentése: jelszó – a német Losung szóból, üres mondás), amivel pénzeket lehet lehúzni a vállalkozásokról.

Aztán ahogy szépen lassan egyre mélyebben merültem el a villanyszerelésben, és mellette a kisvállalkozói (bár inkább a mikrovállalkozó a helyes kifejezés) létben, át kellett értékelnem ennek a területnek a jelentőségét a saját életemben.

Szerintem nagyon a lényeges a villanyszerelésben: ha minőségi munkát csinálsz, akkor az biztonságos is lesz. Természetesen a biztonságos rendszerhez vannak egyéb szakmai feltételek is, amiket figyelembe kell vennünk. De alapvetően, ha minőséget “szolgáltatsz” – minőségi alapanyagokkal, minden aspektusában igényes, minőségi munkavégzéssel, akkor az magával hozza az átláthatóságot és tulajdonképpen a biztonságot is.

Érdekes volt megfigyelni a fejlődési ívét az egésznek. Először csak az tudatosult bennem, hogy a minőséget nemcsak képviselni kell, hanem folyamatában ellenőriznem is. Emiatt első körben úgy tűnt, lassul a munkavégzés sebessége. Igen, így tűnik elsőre.

De, amint a kezdeti önellenőrző folyamatok automatikussá és szinte készségekké válnak, valójában a hatékonyságra is iszonyúan jótékony hatással van. Embere válogatja, ki mennyire gyorsan sajátítja el. Viszont azt tapasztaltam, sokan itt az elején feladják. Ez az a pont egyébként, ahol elválik az ocsú a búzától.

Sokat köszönhetek ennek a felismerésnek. És sokat köszönhetek a kitartó kollégáknak is! Nem véletlen az, hogy ezzel a profi hozzáállással, hárman múlt héten is 3 nap alatt végeztünk egy lakással.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.