Egyre gyorsabbak vagyunk, de ez nem mehet a minőség rovására

Az egyik vesszőparipám a minőség.

Régebben csak legyintettem arra, ha valaki a minőségbiztosításról és a minőségbiztosítási rendszerekről beszélt. Úgy gondoltam, hogy ez csak egy olyan lózung (jelentése: jelszó – a német Losung szóból, üres mondás), amivel pénzeket lehet lehúzni a vállalkozásokról.

Aztán ahogy szépen lassan egyre mélyebben merültem el a villanyszerelésben, és mellette a kisvállalkozói (bár inkább a mikrovállalkozó a helyes kifejezés) létben, át kellett értékelnem ennek a területnek a jelentőségét a saját életemben.

Szerintem nagyon a lényeges a villanyszerelésben: ha minőségi munkát csinálsz, akkor az biztonságos is lesz. Természetesen a biztonságos rendszerhez vannak egyéb szakmai feltételek is, amiket figyelembe kell vennünk. De alapvetően, ha minőséget “szolgáltatsz” – minőségi alapanyagokkal, minden aspektusában igényes, minőségi munkavégzéssel, akkor az magával hozza az átláthatóságot és tulajdonképpen a biztonságot is.

Érdekes volt megfigyelni a fejlődési ívét az egésznek. Először csak az tudatosult bennem, hogy a minőséget nemcsak képviselni kell, hanem folyamatában ellenőriznem is. Emiatt első körben úgy tűnt, lassul a munkavégzés sebessége. Igen, így tűnik elsőre.

De, amint a kezdeti önellenőrző folyamatok automatikussá és szinte készségekké válnak, valójában a hatékonyságra is iszonyúan jótékony hatással van. Embere válogatja, ki mennyire gyorsan sajátítja el. Viszont azt tapasztaltam, sokan itt az elején feladják. Ez az a pont egyébként, ahol elválik az ocsú a búzától.

Sokat köszönhetek ennek a felismerésnek. És sokat köszönhetek a kitartó kollégáknak is! Nem véletlen az, hogy ezzel a profi hozzáállással, hárman múlt héten is 3 nap alatt végeztünk egy lakással.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A furfangos telepi macska

Meleg nyári napokon, otthon nagymamámnál megszokott volt a hűvös ablakpárkányon vagy a farakás tövében “sütkérező” macska látványa. Irigyeltük is mindig őket, bár egy ideje már nem találkoztam hasonlóval.

Villany Péter

Kemping bringa és dinamó

Ha Ljubljanában jársz, feltétlenül úgy menj oda, hogy biciklit viszel magaddal. Persze lehet használni a helyi bérelhető dolgokat is, de az biztos, hogy az autót az ott tartózkodásod alatt nem kell használnod.

Villany Péter

Lámpát akarsz? Hallgass a panel legyekre!

Bár viszonylag régi megfigyelés, mégis mindig, és mindig fennakadok rajta. Általában április közepétől október közepéig figyelhető meg ez a jelenség, mert ekkor már érdemes munka közben egész nap szellőztetni.