Egyedül a gáton, avagy nagy a córesz

Nagy a córesz. Sokat forgott a köznyelvben már fiatalabb koromban is ezt a szót, nem is igazán emlékszem, honnan ragadt rám. A nagyon nehéz helyzetek “leírására” használtuk. Most kíváncsiságból megnéztem mi is a jelentése.

Córesz jelentése: (szleng) nyomor; szegénység; probléma, szenvedés.

Szerintem mi a problémára értettük, de nem az egyszerű problémára, hanem arra, ami olyan igazán szenvedős. Amikor úgy igazából komoly a helyzet, bár nem kilátástalan vagy megoldhatatlan.

Csak, hogy mikor lesz igazán vége? Na ez az, amit most itt ülve, nem tudok megmondani. És sajnos ez a legbosszantóbb ebben. Sosem gondoltam, hogy egyszer ez is elkövetkezik. Nálam, aki precíz és igen magas színvonalra emelte a szolgáltatást.

Az egész egy betegséggel kezdődött egy olyan időszakban, amikor úgy gondoltam, lehet végre kicsit lazábbra venni a részemet a munka fizikai részéből. Ehhez képest most úgy áll a helyzet, hogy nem hogy a fizikai részét nem tudtam “leadni”, hanem minden is a nyakamon maradt.

Sokat olvastam a túlélési technikákról, meg az ember fejlődéséről, akár fizikai, akár szellemi szinten. De egészen addig, amíg nem tapasztalod meg a valójában, nem tudod, mit is takar. Mikor elmész a falig, fék nélkül nekimész, de nem megállít, hanem leomlik, s te mész tovább. Fáj, nem azt mondom, hogy nem fáj, de mész tovább.

Egész egyszerűen nincs más megoldás, mint túlélési üzemmódban, a legnagyobb odafigyeléssel koncentrálni a holnapra. Mint a profi sportolóknál: nem nézik a tabellát, a következő ellenfélre fókuszálnak.

Azt hiszem, jó lesz megállni majd, levonni a következtetéseket, tanulni az esetből, és ennek fényében tovább szőni a történetet. Ami biztos, hogy csapat nélkül egy ponton túl nem megy. Ez a mennyiségű munka egy embernek – még ha profi is – már középtávon is káros.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.