A konyha átalakításánál érdemes a teljes elektromos hálózatot korszerűsíteni?

Nemrégiben újra felmerült ez a kérdés. Ügyfelem története nem egyedi eset, csak újra és újra aktuális. Befektetésnek vette meg a lakást: a gyermekének szánja. De amíg elérkezik az idő, hogy ők használni tudják, kiadják albérletbe.

Ebből következik az, hogy szerette volna a lehető legkevesebbet költeni a felújítására első körben. Tisztasági festés, jó nagy takarítás. Viszont a konyha elég ramaty állapotban volt: a járólap, a csempe, és a bútor kuka.

Itt jöttem én a képbe: ugyanis a mosógép, a mosogatógép és a jövőbeni sütő, esetleg a főzőlap mind-mind új áramköröket és vezetékezést igényelt … volna.

Mert a régi alumínium hálózaton a fenti mennyiségű gépet nem lehet működtetni. Pontosabban fogalmazok: működtetni lehet, csak valószínű nem sokáig. A nagy gépek nagyobb áramfelvétele miatt esélyes, hogy szétolvad, vagy el fog égni. Ezért biztosan új hálózat szükséges hozzájuk.

“Na jó-jó, Péter, ezt értem, de akkor adott a feladat. Mégis miért cseréltessem ki az egészet?” Kérdezte ügyfelem. Több érv is szól a teljes korszerűsítés mellett, de a 2 legfontosabb szempontot most megosztom veled.

Az egyik fontos szempont, hogy ha már hozzányúlunk, onnantól enyém a felelősség. Sajnos nem tudom és/vagy nem lehet garantálni a házgyári lakások egy jelentős részében, hogy a régi vezetékek a felújítás során sértetlenek maradnak, és a régi szakaszok üzembiztosan újra hadra foghatók. Ha később valami probléma van, nem szaladhatok el előle …

A másik érdekesség ebben az, hogy többségében a “kis” átalakításért is olyan árat kell elkérnem a komoly gépesítettség és az óvatosabb, ezáltal lassabb munkavégzés miatt, hogy nem kerül sokkal többe a teljes felújítás.

Szóval ha első gondolatként csak egy rész felújítása lenne érdekes, és érinti az elektromos hálózatot, akkor érdemes számba venni és kiszámolni, nem járunk-e jobban ha megcsináltatjuk az egészet.

Sok év tapasztalattal, sok megoldási lehetőséggel állunk rendelkezésre. Egy biztos: tudunk segíteni.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.