Egy lehetséges forgatókönyv

Be kell vallanom, imádom az összeesküvés elméleteket. Nem tudom, hogy ez hogyan alakult ki nálam, lehet én magam is sokat gyártottam belőlük egy adott életszakaszban. Ahogy a South Park egyik epizódjában mondják: “Mindennek megvan a maga helye és ideje: és ez az egyetem.”

Na de amikor tudományos tényekkel, eseményekkel és ehhez kapcsolódó megalapozott állításokkal találkozom, akkor meg csak pislogok: “Mi van?”. Ez a hét egy összefüggő egészet alkot, egyik írás következik a másikból, mert egy olyan témát találtam, ami érdekes is, de nagyon szerteágazó.

Ha bekövetkezik egy nagyobb napkitörés (egy 5 fokozatú skálán 5-ös fokozat – tudományosan ez az úgynevezett X), akkor annak lehetséges következménye egy olyan mágneses vihar, ami komoly hatással lenne a Föld elektromos hálózatára. (Beleértve mindent, ami árammal működik, vagy köze van hozzá.)

Egy lehetséges forgatókönyv szerint egy X fokozatú napkitörést követő 12. órában, amikor megérkezik a Napból származó lökéshullám, akkor:

“A még működő elektromos hálózat 90%-a néhány másodperc alatt túlhevül, leolvad, felrobban vagy megsemmisül. Az atomreaktorokat már korábban leállították, ezért ilyen jellegű katasztrófától nem kell tartani; a csapás viszont tönkreteszi a hőerőművek, szélenergia-betápláló hálózatok nagy részét is.”

“A fejlett világ lakosságának, városainak nagy része áram és kommunikációs lehetőségek nélkül marad…A gáz- és olajvezetékek túlhevülnek és az óvintézkedések ellenére még így is ezrével következnek be kisebb-nagyobb robbanások… a tüzek által megvilágított, amúgy koromsötét utcákon hordákban gyülekeznek a fosztogatásra kellőképpen felkészült bandák … A rend helyreállítása érdekében bevetik a hadsereget…”

“Hajnalra a hadsereg visszaveszi az ellenőrzést a legnagyobb városok felett, vidéken folytatódnak a zavargások. New York, Los Angeles, London, Párizs és a többi metropolisz kísérteties látványt nyújt. A távolból robbanások, néha elfojtott kiabálások hallatszanak, de az utcákon már semmi sem mozdul. Füst lebeg mindenhol.”

A kiragadott részletek akár egy filmből is származhattak volna. Belegondolva nagyon komoly következményekkel járhat, ha ez bekövetkezik.

Hogy a közvetlen környezetemben ez mit okozna, azon sokat gondolkodtam.

De alig tudom elképzelni…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Nagyon durva a munkatempónk

“Megkaptam” már többször is, és értetlenül állok ezen kijelentés előtt. Szinte folyamatosan piszkálnak vele és kérdezik: minek “hajtunk” ennyire?

Villany Péter

Te is úgy táncolsz, ahogy fütyülnek?

A múlt heti festős sztori írása közben gondolkoztam ezen, majd közvetlen utána egy pólófelirat jött szembe a neten. Véletlenek ugyebár nincsenek, így hát írnom kell róla, hogy miért is nem hallgatunk zenét munka közben.

Villany Péter

„Rázd meg, rázd meg, rázd meg jól a…”

…a fát”. Vagy a festőt. Ez a történet is régi (persze ez viszonyítás kérdése), és még pályafutásomnak nagyon az elején játszódott. Akkor még sokszor úgy gondoltam, hogy biztosan én rontottam el valamit, vagy az általam kivitelezett dolgokkal van probléma.