Egy lehetséges forgatókönyv

Be kell vallanom, imádom az összeesküvés elméleteket. Nem tudom, hogy ez hogyan alakult ki nálam, lehet én magam is sokat gyártottam belőlük egy adott életszakaszban. Ahogy a South Park egyik epizódjában mondják: “Mindennek megvan a maga helye és ideje: és ez az egyetem.”

Na de amikor tudományos tényekkel, eseményekkel és ehhez kapcsolódó megalapozott állításokkal találkozom, akkor meg csak pislogok: “Mi van?”. Ez a hét egy összefüggő egészet alkot, egyik írás következik a másikból, mert egy olyan témát találtam, ami érdekes is, de nagyon szerteágazó.

Ha bekövetkezik egy nagyobb napkitörés (egy 5 fokozatú skálán 5-ös fokozat – tudományosan ez az úgynevezett X), akkor annak lehetséges következménye egy olyan mágneses vihar, ami komoly hatással lenne a Föld elektromos hálózatára. (Beleértve mindent, ami árammal működik, vagy köze van hozzá.)

Egy lehetséges forgatókönyv szerint egy X fokozatú napkitörést követő 12. órában, amikor megérkezik a Napból származó lökéshullám, akkor:

“A még működő elektromos hálózat 90%-a néhány másodperc alatt túlhevül, leolvad, felrobban vagy megsemmisül. Az atomreaktorokat már korábban leállították, ezért ilyen jellegű katasztrófától nem kell tartani; a csapás viszont tönkreteszi a hőerőművek, szélenergia-betápláló hálózatok nagy részét is.”

“A fejlett világ lakosságának, városainak nagy része áram és kommunikációs lehetőségek nélkül marad…A gáz- és olajvezetékek túlhevülnek és az óvintézkedések ellenére még így is ezrével következnek be kisebb-nagyobb robbanások… a tüzek által megvilágított, amúgy koromsötét utcákon hordákban gyülekeznek a fosztogatásra kellőképpen felkészült bandák … A rend helyreállítása érdekében bevetik a hadsereget…”

“Hajnalra a hadsereg visszaveszi az ellenőrzést a legnagyobb városok felett, vidéken folytatódnak a zavargások. New York, Los Angeles, London, Párizs és a többi metropolisz kísérteties látványt nyújt. A távolból robbanások, néha elfojtott kiabálások hallatszanak, de az utcákon már semmi sem mozdul. Füst lebeg mindenhol.”

A kiragadott részletek akár egy filmből is származhattak volna. Belegondolva nagyon komoly következményekkel járhat, ha ez bekövetkezik.

Hogy a közvetlen környezetemben ez mit okozna, azon sokat gondolkodtam.

De alig tudom elképzelni…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.