Addig nincs baj, amíg nincs baj

Egykori oktatóm kedvenc mondása volt. Ezzel szerette volna bennünk nyomatékosítani, hogy ha már csinálunk valamit, azt csináljuk jól és biztonságosan. Hiszen, ameddig nincs baj, addig nincs baj.

És belegondolva, az élet szinte minden területére alkalmazható ez a mondás. De ha szűken veszem a villanyszerelés témakörében, akkor a helyzet akár súlyosnak is nevezhető. Hiszen az áramot nem látod, csak annyit érzékelsz belőle, hogy “ég” a villany, működik a gép.

De hogy az áram hogyan és mi módon jut el oda, és adott helyen milyen dolgok történhetnek (vagy történnek is akár), arról nem rendelkezünk kellő információval. Mert ténylegesen nem látjuk. Nem látjuk, hogy azok az elektromos hálózati elemek jól illeszkednek-e, minden része rendeltetésszerűen működik-e, stb.

Felhasználóként általában csak akkor vesszük észre a problémát, ha már komolyabb baj van. Ezért kell tudatosabban felkészülni. Gondolni rá, tudni róla, hogy az ott van a falban, és hogy bizony foglalkoznunk kell vele. Például évente egy rövid ellenőrzéssel / átvizsgáltatással megállapítani, hogy minden rendben van-e.

Nekünk villanyszerelőknek pedig az a dolgunk, hogy úgy rakjuk össze a hálózatot, hogy azzal ne legyen semmi probléma. Ehhez folyamatosan képben kell lennünk a legújabb előírásokkal, eszközökkel, gépekkel, hiba lehetőségekkel. Tanulnunk kell, nincs mese.

Most, hogy minden szinten az elektromos áram felhasználása felé toljuk el a társadalmat, különös jelentősége van a fokozott figyelemnek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán