Addig nincs baj, amíg nincs baj

Egykori oktatóm kedvenc mondása volt. Ezzel szerette volna bennünk nyomatékosítani, hogy ha már csinálunk valamit, azt csináljuk jól és biztonságosan. Hiszen, ameddig nincs baj, addig nincs baj.

És belegondolva, az élet szinte minden területére alkalmazható ez a mondás. De ha szűken veszem a villanyszerelés témakörében, akkor a helyzet akár súlyosnak is nevezhető. Hiszen az áramot nem látod, csak annyit érzékelsz belőle, hogy “ég” a villany, működik a gép.

De hogy az áram hogyan és mi módon jut el oda, és adott helyen milyen dolgok történhetnek (vagy történnek is akár), arról nem rendelkezünk kellő információval. Mert ténylegesen nem látjuk. Nem látjuk, hogy azok az elektromos hálózati elemek jól illeszkednek-e, minden része rendeltetésszerűen működik-e, stb.

Felhasználóként általában csak akkor vesszük észre a problémát, ha már komolyabb baj van. Ezért kell tudatosabban felkészülni. Gondolni rá, tudni róla, hogy az ott van a falban, és hogy bizony foglalkoznunk kell vele. Például évente egy rövid ellenőrzéssel / átvizsgáltatással megállapítani, hogy minden rendben van-e.

Nekünk villanyszerelőknek pedig az a dolgunk, hogy úgy rakjuk össze a hálózatot, hogy azzal ne legyen semmi probléma. Ehhez folyamatosan képben kell lennünk a legújabb előírásokkal, eszközökkel, gépekkel, hiba lehetőségekkel. Tanulnunk kell, nincs mese.

Most, hogy minden szinten az elektromos áram felhasználása felé toljuk el a társadalmat, különös jelentősége van a fokozott figyelemnek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Nagyon durva a munkatempónk

“Megkaptam” már többször is, és értetlenül állok ezen kijelentés előtt. Szinte folyamatosan piszkálnak vele és kérdezik: minek “hajtunk” ennyire?

Villany Péter

Te is úgy táncolsz, ahogy fütyülnek?

A múlt heti festős sztori írása közben gondolkoztam ezen, majd közvetlen utána egy pólófelirat jött szembe a neten. Véletlenek ugyebár nincsenek, így hát írnom kell róla, hogy miért is nem hallgatunk zenét munka közben.

Villany Péter

„Rázd meg, rázd meg, rázd meg jól a…”

…a fát”. Vagy a festőt. Ez a történet is régi (persze ez viszonyítás kérdése), és még pályafutásomnak nagyon az elején játszódott. Akkor még sokszor úgy gondoltam, hogy biztosan én rontottam el valamit, vagy az általam kivitelezett dolgokkal van probléma.