“Egy gyűrű mind fölött…”? – Villanyszámla 3. rész

Folytassuk hát… Már majdnem ott vagyunk, ahová indultunk, de még nem egészen. A rezsicsökkentés bevezetéséhez és fenntartásához szükség volt egy olyan “intézményre”, amin keresztül ez levezényelhető volt. Tisztáznunk kell tehát, mi is az az egyetemes szolgáltatás?

Korábban megbeszéltük, hogy létezik egy áramkereskedő cég, akitől az áramot vesszük, és egy hálózatos cég, aki pedig a hálózatot biztosítja és azon “elszállítja” hozzánk a szükséges energiát.

Az úgynevezett egyetemes villamosenergia szolgáltatás (ezt 2022. áprilisától az egész országban az MVM Csoport “intézi”) egy olyan speciális formája az energia-kereskedelemnek, amely az ország bármely területén igénybe vehető, meghatározott minőségben, összehasonlítható és átlátható áron.

Többségében a lakosság veheti igénybe. Ha az ember áramot fogyaszt és nem választ kereskedőt, akkor alapból ezekhez a cégekhez kerül, hiszen valakitől venni kell az energiát.

Az egyetemes szolgáltatásnál előre meg van határozva hatóságilag az ár. Ezt kvázi előre kiszámolják, és az esetleges emeléseket előre meghatározott, jogszabályban előírt módon ki is kell hirdetni, tudatni kell a fogyasztókkal.

Ez az előre kiszámíthatóság az előnye a piaci kereskedéssel szemben, ahol akár naponta változhat az ár. Viszont a hátránya is ez, hiszen ha az előállítási költségek növekednek, és az árak befagyasztásra kerülnek, hát…
(Folytatjuk)

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.