„Egy gyűrű mind fölött…”? – Villanyszámla 3. rész

Folytassuk hát… Már majdnem ott vagyunk, ahová indultunk, de még nem egészen. A rezsicsökkentés bevezetéséhez és fenntartásához szükség volt egy olyan “intézményre”, amin keresztül ez levezényelhető volt. Tisztáznunk kell tehát, mi is az az egyetemes szolgáltatás?

Korábban megbeszéltük, hogy létezik egy áramkereskedő cég, akitől az áramot vesszük, és egy hálózatos cég, aki pedig a hálózatot biztosítja és azon “elszállítja” hozzánk a szükséges energiát.

Az úgynevezett egyetemes villamosenergia szolgáltatás (ezt 2022. áprilisától az egész országban az MVM Csoport “intézi”) egy olyan speciális formája az energia-kereskedelemnek, amely az ország bármely területén igénybe vehető, meghatározott minőségben, összehasonlítható és átlátható áron.

Többségében a lakosság veheti igénybe. Ha az ember áramot fogyaszt és nem választ kereskedőt, akkor alapból ezekhez a cégekhez kerül, hiszen valakitől venni kell az energiát.

Az egyetemes szolgáltatásnál előre meg van határozva hatóságilag az ár. Ezt kvázi előre kiszámolják, és az esetleges emeléseket előre meghatározott, jogszabályban előírt módon ki is kell hirdetni, tudatni kell a fogyasztókkal.

Ez az előre kiszámíthatóság az előnye a piaci kereskedéssel szemben, ahol akár naponta változhat az ár. Viszont a hátránya is ez, hiszen ha az előállítási költségek növekednek, és az árak befagyasztásra kerülnek, hát…
(Folytatjuk)

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.