Harc a „rezsidémon” ellen – Mi vaaaaan? – Villanyszámla 4. rész

Tegnap ott hagytuk abba, hogy az egyetemes villamosenergia szolgáltatást megismertük. Ha röviden akarom elmondani, hogy szerintem mi is ez: hát a hatósági áras áram eladás egyik lehetősége, ahol a hatóság be tud avatkozni a piaci folyamatokba.

Igazából ha megnézem, akkor ezen keresztül volt könnyen megvalósítható az elmúlt időszak méltán híres rezsicsökkentése a villamosenergia szektorban. De tudtátok, hogy ez egy majdnem 10 éves történet?

A 2013. januárjától kezdődő csökkentés meghatározott feltételekkel történt. Ha jól értelmeztem akkor (és most utána olvastam megint), egy adott időszakra vonatkoztatva fixálta az árszínvonalat, és ehhez képest bár minimális ingadozás volt, de lényegében fixen tartható volt ez az ár.

“A rezsicsökkentés a fogyasztókat a 2012. december 1-jén hatályos árképzés szerinti bruttó számlaérték alapulvételével illeti meg” – olvasható a villanyszámlán is.

Amit fontos tudni itt még, hogy a csökkentés nem csak az energia díjat (az áram árát) érintette, hanem magában foglalta a rendszerhasználati díjakat is. Ezért amikor legutóbb, július elsejével ez utóbbi jelentősen növekedett, az áram ára csökkent (forrás: eon.hu egyetemes szolgáltatási árak).

Ha ezt eltörlik, akkor most mi is van? Az az ár jön ki, amit a számlán olvashatunk a csökkentés nélkül? De akkor hogyan lesz az áram ára 250 Ft/kWh?


(Folytatjuk)

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.