Harc a „rezsidémon” ellen – Mi vaaaaan? – Villanyszámla 4. rész

Tegnap ott hagytuk abba, hogy az egyetemes villamosenergia szolgáltatást megismertük. Ha röviden akarom elmondani, hogy szerintem mi is ez: hát a hatósági áras áram eladás egyik lehetősége, ahol a hatóság be tud avatkozni a piaci folyamatokba.

Igazából ha megnézem, akkor ezen keresztül volt könnyen megvalósítható az elmúlt időszak méltán híres rezsicsökkentése a villamosenergia szektorban. De tudtátok, hogy ez egy majdnem 10 éves történet?

A 2013. januárjától kezdődő csökkentés meghatározott feltételekkel történt. Ha jól értelmeztem akkor (és most utána olvastam megint), egy adott időszakra vonatkoztatva fixálta az árszínvonalat, és ehhez képest bár minimális ingadozás volt, de lényegében fixen tartható volt ez az ár.

“A rezsicsökkentés a fogyasztókat a 2012. december 1-jén hatályos árképzés szerinti bruttó számlaérték alapulvételével illeti meg” – olvasható a villanyszámlán is.

Amit fontos tudni itt még, hogy a csökkentés nem csak az energia díjat (az áram árát) érintette, hanem magában foglalta a rendszerhasználati díjakat is. Ezért amikor legutóbb, július elsejével ez utóbbi jelentősen növekedett, az áram ára csökkent (forrás: eon.hu egyetemes szolgáltatási árak).

Ha ezt eltörlik, akkor most mi is van? Az az ár jön ki, amit a számlán olvashatunk a csökkentés nélkül? De akkor hogyan lesz az áram ára 250 Ft/kWh?


(Folytatjuk)

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Itt a távfűtés vége? Indul a villanyfűtés!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Villany Péter

Köszönet az Index olvasóinak

Be kell vallanom, nem igazán foglalkoztam az elmúlt időszakban azzal, hogy a blog.hu oldalra kikerült írások mit is “okoznak”. Szerencsére nagyon sok segítséget kapok életem párjától, és így komoly terhek kerülnek le a vállamról.