Harc a „rezsidémon” ellen – Mi vaaaaan? – Villanyszámla 4. rész

Tegnap ott hagytuk abba, hogy az egyetemes villamosenergia szolgáltatást megismertük. Ha röviden akarom elmondani, hogy szerintem mi is ez: hát a hatósági áras áram eladás egyik lehetősége, ahol a hatóság be tud avatkozni a piaci folyamatokba.

Igazából ha megnézem, akkor ezen keresztül volt könnyen megvalósítható az elmúlt időszak méltán híres rezsicsökkentése a villamosenergia szektorban. De tudtátok, hogy ez egy majdnem 10 éves történet?

A 2013. januárjától kezdődő csökkentés meghatározott feltételekkel történt. Ha jól értelmeztem akkor (és most utána olvastam megint), egy adott időszakra vonatkoztatva fixálta az árszínvonalat, és ehhez képest bár minimális ingadozás volt, de lényegében fixen tartható volt ez az ár.

“A rezsicsökkentés a fogyasztókat a 2012. december 1-jén hatályos árképzés szerinti bruttó számlaérték alapulvételével illeti meg” – olvasható a villanyszámlán is.

Amit fontos tudni itt még, hogy a csökkentés nem csak az energia díjat (az áram árát) érintette, hanem magában foglalta a rendszerhasználati díjakat is. Ezért amikor legutóbb, július elsejével ez utóbbi jelentősen növekedett, az áram ára csökkent (forrás: eon.hu egyetemes szolgáltatási árak).

Ha ezt eltörlik, akkor most mi is van? Az az ár jön ki, amit a számlán olvashatunk a csökkentés nélkül? De akkor hogyan lesz az áram ára 250 Ft/kWh?


(Folytatjuk)

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán