Harc a “rezsidémon” ellen – Mi vaaaaan? – Villanyszámla 4. rész

Tegnap ott hagytuk abba, hogy az egyetemes villamosenergia szolgáltatást megismertük. Ha röviden akarom elmondani, hogy szerintem mi is ez: hát a hatósági áras áram eladás egyik lehetősége, ahol a hatóság be tud avatkozni a piaci folyamatokba.

Igazából ha megnézem, akkor ezen keresztül volt könnyen megvalósítható az elmúlt időszak méltán híres rezsicsökkentése a villamosenergia szektorban. De tudtátok, hogy ez egy majdnem 10 éves történet?

A 2013. januárjától kezdődő csökkentés meghatározott feltételekkel történt. Ha jól értelmeztem akkor (és most utána olvastam megint), egy adott időszakra vonatkoztatva fixálta az árszínvonalat, és ehhez képest bár minimális ingadozás volt, de lényegében fixen tartható volt ez az ár.

“A rezsicsökkentés a fogyasztókat a 2012. december 1-jén hatályos árképzés szerinti bruttó számlaérték alapulvételével illeti meg” – olvasható a villanyszámlán is.

Amit fontos tudni itt még, hogy a csökkentés nem csak az energia díjat (az áram árát) érintette, hanem magában foglalta a rendszerhasználati díjakat is. Ezért amikor legutóbb, július elsejével ez utóbbi jelentősen növekedett, az áram ára csökkent (forrás: eon.hu egyetemes szolgáltatási árak).

Ha ezt eltörlik, akkor most mi is van? Az az ár jön ki, amit a számlán olvashatunk a csökkentés nélkül? De akkor hogyan lesz az áram ára 250 Ft/kWh?


(Folytatjuk)

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.