Harc a “rezsidémon” ellen – Mi vaaaaan? – Villanyszámla 4. rész

Tegnap ott hagytuk abba, hogy az egyetemes villamosenergia szolgáltatást megismertük. Ha röviden akarom elmondani, hogy szerintem mi is ez: hát a hatósági áras áram eladás egyik lehetősége, ahol a hatóság be tud avatkozni a piaci folyamatokba.

Igazából ha megnézem, akkor ezen keresztül volt könnyen megvalósítható az elmúlt időszak méltán híres rezsicsökkentése a villamosenergia szektorban. De tudtátok, hogy ez egy majdnem 10 éves történet?

A 2013. januárjától kezdődő csökkentés meghatározott feltételekkel történt. Ha jól értelmeztem akkor (és most utána olvastam megint), egy adott időszakra vonatkoztatva fixálta az árszínvonalat, és ehhez képest bár minimális ingadozás volt, de lényegében fixen tartható volt ez az ár.

“A rezsicsökkentés a fogyasztókat a 2012. december 1-jén hatályos árképzés szerinti bruttó számlaérték alapulvételével illeti meg” – olvasható a villanyszámlán is.

Amit fontos tudni itt még, hogy a csökkentés nem csak az energia díjat (az áram árát) érintette, hanem magában foglalta a rendszerhasználati díjakat is. Ezért amikor legutóbb, július elsejével ez utóbbi jelentősen növekedett, az áram ára csökkent (forrás: eon.hu egyetemes szolgáltatási árak).

Ha ezt eltörlik, akkor most mi is van? Az az ár jön ki, amit a számlán olvashatunk a csökkentés nélkül? De akkor hogyan lesz az áram ára 250 Ft/kWh?


(Folytatjuk)

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Csótány a lámpában!

Címnek inkább azt szerettem volna adni, hogy “A lámpa varázshatalmú szelleme”, de az nem fedte volna le igazán mondanivalót. A történet a múlt héten történt, amikor a munkáink többsége szerelvényezés volt.

Villany Péter

Te jó ég! Itt bányásztak! És én nem is tudtam!

Még kicsit visszatérve a tegnapi napelemes-leállításos írásomra, illetve azt ezt ihlető podcast-re, egy fontos dologgal találkoztam. Teljesen “véletlenül” dobta fel az egyik közösségi médium a régi bányász vasutakhoz tartozó kiállítást.

Villany Péter

Az öreg megmondja – Napelemista kalandok

Kedves barátom hívta fel a figyelmem egy videóra, ami az elmúlt időszak “lerágott” csontjáról szól. De nem akárhogyan, hanem idősebb szakemberek szemével. Akiknek már mindegy, hogy mit mondanak. (ergó nem kell pc-nek, azaz politikailag korrektnek lenniük, hogy ne bántsanak meg a véleményükkel senkit)