Csótány a lámpában!

Címnek inkább azt szerettem volna adni, hogy “A lámpa varázshatalmú szelleme”, de az nem fedte volna le igazán mondanivalót. A történet a múlt héten történt, amikor a munkáink többsége szerelvényezés volt.

A szerelvényezés villanyszerelés esetén nem más, mint a lakásfelújítás egyik végső momentuma: a kapcsolók, konnektorok és lámpák felszerelése. Az egyik kedvenc “mozzanat” a számomra, ilyenkor kap látható és végső formát a lakás elektromos rendszere.

Izgalommal várom, hogy ki milyen lámpát szerez be, ez ugyanis nagyon fontos esztétikai szempont. És az adott lámpa nagyon sokat elárul a vásárlójáról.

“Mutasd a lámpáidat, megmondom ki vagy!”

Persze szakmai szempontból fontos az is, hogy az adott lámpa mennyire szerelhető. Általánosságban jó megoldásokkal találkozom, de van néhány nagyon nagy nevű és dizájnos fajta, amiknél látszik, hogy a szépség elvette a praktikum eszét. Egyszóval: iszonyúan nehéz és szar felszerelni.

Ez történt Békásmegyer északi részén, a Duna felőli oldalon is. Szép szerelvények, nem a legolcsóbb fajtájúak, egyszerűek. Általában a konnektorok és kapcsolók felszerelésével kezdek, utána felmérem a lámpák helyét, kifúrom a lyukakat, végül felszerelem őket.

A gyerekszoba lámpájának kibontása közben pillantottam meg barátunkat a doboz alján. Egyből megkezdte az elbújást, nem csípte a fényt. Gyorsan szóltam is a srácnak (a feleségével még festegettek), hogy van egy kis baj.

Jött, nézte. A doboz a szoba közepén, benne az állat, mi meg kb. 1 méterre tőle, tisztes távolban, nehogy ránk ugorjon vagy ilyesmi.

Tücsök ez Péter, de majd az asszony megmondja. – Szívecském gyere kérlek, van egy kis probléma!

A feleségről azt tudni kell, hogy aggódós kissé, de mindenen.

Fhúúú, mi ez? A garázsból jött volna? Tücsök? – És milyen jó, hogy létezik a kereső, meg mindenkinek van okostelefonja. Villámkerestünk mind a hárman, és egyöntetűen megállapítottuk, ez bizony Blatta Orientalis, azaz konyhai csótány. A garázsból. A lámpa dobozában. Szép, kb. 4 centis, feketés példány.

És hát ugye mit tesz ilyenkor két bátor, erősnek mondható férfi, a teremtés koronái? Na ugye? Még két lépést hátrál, ezzel jelezve, hogy a helyzet megoldása nem lesz egyszerű. Ám még mielőtt szóra nyithattuk volna a szánkat, szemrehányóan ránknézve az “oldalborda” elővett egy zsebkendőt, kikapta a vadállatot a dobozból, erős nyomás a mutató és a hüvelykujj közé vett állaton majd tompa pattanás jelezte az elmúlást.

Szám tátva maradt, és akaratlanul is kiszaladt a számon:
Azt a kurva, de kemény a csaj.

A tulajdonos rám nézett és csak ennyit mondott:
Nem akarod tudni!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Nagyon durva a munkatempónk

“Megkaptam” már többször is, és értetlenül állok ezen kijelentés előtt. Szinte folyamatosan piszkálnak vele és kérdezik: minek “hajtunk” ennyire?

Villany Péter

Te is úgy táncolsz, ahogy fütyülnek?

A múlt heti festős sztori írása közben gondolkoztam ezen, majd közvetlen utána egy pólófelirat jött szembe a neten. Véletlenek ugyebár nincsenek, így hát írnom kell róla, hogy miért is nem hallgatunk zenét munka közben.

Villany Péter

„Rázd meg, rázd meg, rázd meg jól a…”

…a fát”. Vagy a festőt. Ez a történet is régi (persze ez viszonyítás kérdése), és még pályafutásomnak nagyon az elején játszódott. Akkor még sokszor úgy gondoltam, hogy biztosan én rontottam el valamit, vagy az általam kivitelezett dolgokkal van probléma.