A panel a legolcsóbb albérlet

A napokban olvastam erről, és mindig érdeklődve figyelem az árak változását. Mind az eladások, mind a kiadások esetén. Az ingatlanpiaci folyamatok alakulása ugyanis egy adott ponton a mi tevékenységünket is befolyásolja, egy vásárolt panellakás esetén ugyanis nagy az esély arra, hogy az elektromos hálózatot is fel kell újítani.

A több eladott lakás, több potenciálisan felújítandó panellakást is jelent, ez tényleg ennyire egyszerű. Bár a nyugati trendek kezdenek hozzánk is begyűrűzni. Szerintem egy véget nem érő örök vita ez. És nem új keletű, én úgy emlékszem, időnként elő-előkerül a “saját vagy bérlemény” kérdéskör.

Felmérés alapján a magyar középkorúak, vagyis a 30–59 éves korosztály több mint fele úgy látja, hogy soha nem lesz esélye saját ingatlant vásárolni. Ezek az emberek az öröklésben bíznak. Sokan úgy látják, hogy érdemesebb bérlésben gondolkodni, ami nagyobb mobilitást ad az életben.

Ennek (is) hatásaként Budapesten tavaly az V. kerületben volt a legdrágább a bérlakás, átlagosan 321.000,- Forint / hó. Ennél valamivel kedvezőbb VI. kerületben 298.000,-, majd a II. kerület – 294.000,-, és az I. kerület – 284.000,- következik.

A panellakások bérleti díja továbbra is kedvezőbb a téglalakással szemben. Minél nagyobb a házgyári ingatlan, annál nagyobb az árelőny. A kisebb (általában négyemeletes) paneltömbi ingatlanok drágábbak, mint a 10 emeletes társaik. Budán és a belvárosban 200.000,- Forintos átlagértéken lehetett panellakást bérelni, míg a külső pesti kerületekben 156.000,- az átlag. A régióközpontokban már csak 125.000,-, a kisebb megyei jogú városokban 120.000,- Forint volt tavaly az átlagos havi bérleti díj.

Elmondható, hogy az infláció a bérleti díjak esetén is érezteti hatását, míg tavaly egy budapesti panellakás átlagosan 14,1%-kal drágult, addig a vidéki frekventáltabb lakótelepeken ez a 30%-ot is elérheti. S lehet, hogy messze nincs vége?

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.