Budapest közvilágítása 2 millió forint óránként?

Nem mostani a cikk és a cikk alapján az információ, de a folyamatos energia áremelkedések nyomán elképzelhető, hogy újra aktuálissá válik. Az eredeti számok és információk tavaly novemberiek.

Ekkor történt először, hogy a különböző hatások elérték azt a küszöböt, hogy az energiaszektorban áremelkedés következett be. Ennek hatására több energiakereskedő cég bajba került (bár a híradások erről sokat nem tudósítottak).

Történt ez amiatt, mert ezek a cégek nagyban, akár naponta, rövid távra vásárolták a villamos energiát az úgynevezett áramtőzsdén (teljes nevén – HUDEX Magyar Derivatív Energiatőzsde). És ezt, hosszú távú szerződésekben, meghatározott (általában relatíve alacsony) áron adták el. (pl. a BDK-nak – Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.)

Mivel a villamos energia napi ára ugyancsak változó. Ezért amikor ennél a fix árnál alacsonyabb áron vásárolnak, akkor nyereséget, ha ennél a fixált árnál magasabban vásárolnak, akkor veszteséget könyvelhetnek el. Ki lehet kalkulálni, hogy az utóbbi idők történései, és az ebből is adódó villamosenergia áremelkedések (a napon belüli árak jelentős emelkedése) egy ponton “bedöntik”, fenntarthatatlanná teszik a fenti rendszert.

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben “erőltetem” a szerződések gyors megkötését, ezáltal a szükséges anyagok megvásárlása adott napi áron válik lehetővé. Így az ügyfeleinket nem érinti az esetleges további áremelkedés. Ez nagyon fontossá vált napjainkban.

De visszatérve a közvilágításra, számosítsunk:

A tőzsde mai napi adatait figyelembe véve, a legolcsóbb ajánlatot nézve és elfogadva egy 390 EUR/HUF árfolyamot, jelenleg a piacon 80,5 Forintért lehet venni egy kWh energiát. (A pontos működését nem ismerem az áramtőzsdének, ezért ha valahol tévedek, javítsatok ki nyugodtan!)

Ez a közvilágítás adatait figyelembe véve éves szinten majdnem 7 milliárd Forint (7.000.000.000,- Forint). Ezt elosztva az év 365 napjával nagyjából napi 19 milliós tétel jön ki (19.000.000,-). Ha azt veszem, hogy éves átlagban a dísz és közvilágítás 10 órányit működik naponta, akkor megkapjuk a címben említett kb. 2 milliós óránkénti villamosenergia díjat.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Mi az a villanyozás, avagy horgász a pácban

Korábban már írtam arról, hogy az egyik kedvenc hobbim a horgászat. Általában aktívan nem fogok semmit sem. Viszont jól megideologizálom ezt: kímélem a környezetet és a halakat egyaránt, így nem okozok kárt a természetben.