Bírni fogja a hálózat?

Elérkeztünk a legsarkosabb problémához abban az esetben, hogyha az energiafelhasználásunkat át szeretnénk állítani.

Mivel elsősorban társasházi lakásokkal foglalkozunk (ezen belül is főleg panel típusúakkal), ezért ebből a szempontból vizsgálom meg a kérdést.

Le kell szögeznem rögtön az elején, hogy látatlanban, telefonban bármit is megmondani szinte lehetetlen. Persze általánosságban elmondható pár dolog. Például, ahol be van vezetve a gáz, ott nagy valószínűséggel a régi elektromos hálózat “gyengébb” (értsd: kevésbé terhelhető).

Az is lehetséges, hogy már dolgoztunk adott területen, ezért bizonyos dolgokkal – az alap ismereteken túl – jobban tisztában vagyunk. Mivel többségében és általánosságban egy kaptafára készültek, sokkal biztosabb közelítéssel adható “távtanács”.

Egy lakás esetén 2 felé kell bontani a “bírja-e a hálózat” kérdést. Belső hálózatra és külső hálózatra.

Az első a lakás belső állapota villany szempontból. Ezt így, vagy úgy, de tudni lehet. Néha, ha nem sikerül eldönteni, akkor érdemes szakembert hívni, aki ezt-azt “megnéz”, és véleményt nyilvánít. A legjobb ez esetben egy Villamos Biztonsági Felülvizsgálat. Bár nem olcsó, de ennek elvégeztetése után hivatalos papírunk is lesz az állapotokról (pl. előkerülnek biztonságukat veszélyeztető hibák).

A második a lakásba vezető vezetékek állapota. Ez már a teljesítménybővítés témakörébe tartozó adottság, ilyen esetben ajánlott szerelőre lehet szükségünk. Bár azt tapasztalom, hogy sok esetben a társasház kezelője, gondnoka, karbantartója is tud információval szolgálni (hivatalosan kéne tudnia, a gyakorlatban ez még ritkán működik).

Ha megismerjük a lakáshoz tartozó elektromos adottságokat, el fogjuk tudni dönteni, hogy bírni fogja-e a hálózat. Ezután már könnyebben tudunk választani a lehetőségeink közül.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.