Bírni fogja a hálózat?

Elérkeztünk a legsarkosabb problémához abban az esetben, hogyha az energiafelhasználásunkat át szeretnénk állítani.

Mivel elsősorban társasházi lakásokkal foglalkozunk (ezen belül is főleg panel típusúakkal), ezért ebből a szempontból vizsgálom meg a kérdést.

Le kell szögeznem rögtön az elején, hogy látatlanban, telefonban bármit is megmondani szinte lehetetlen. Persze általánosságban elmondható pár dolog. Például, ahol be van vezetve a gáz, ott nagy valószínűséggel a régi elektromos hálózat “gyengébb” (értsd: kevésbé terhelhető).

Az is lehetséges, hogy már dolgoztunk adott területen, ezért bizonyos dolgokkal – az alap ismereteken túl – jobban tisztában vagyunk. Mivel többségében és általánosságban egy kaptafára készültek, sokkal biztosabb közelítéssel adható “távtanács”.

Egy lakás esetén 2 felé kell bontani a “bírja-e a hálózat” kérdést. Belső hálózatra és külső hálózatra.

Az első a lakás belső állapota villany szempontból. Ezt így, vagy úgy, de tudni lehet. Néha, ha nem sikerül eldönteni, akkor érdemes szakembert hívni, aki ezt-azt “megnéz”, és véleményt nyilvánít. A legjobb ez esetben egy Villamos Biztonsági Felülvizsgálat. Bár nem olcsó, de ennek elvégeztetése után hivatalos papírunk is lesz az állapotokról (pl. előkerülnek biztonságukat veszélyeztető hibák).

A második a lakásba vezető vezetékek állapota. Ez már a teljesítménybővítés témakörébe tartozó adottság, ilyen esetben ajánlott szerelőre lehet szükségünk. Bár azt tapasztalom, hogy sok esetben a társasház kezelője, gondnoka, karbantartója is tud információval szolgálni (hivatalosan kéne tudnia, a gyakorlatban ez még ritkán működik).

Ha megismerjük a lakáshoz tartozó elektromos adottságokat, el fogjuk tudni dönteni, hogy bírni fogja-e a hálózat. Ezután már könnyebben tudunk választani a lehetőségeink közül.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.