A villanybojler mint “időzített bomba”?

Nagyon kedves barátom osztotta meg a tapasztalatát velem a bojlerével kapcsolatban nemrég. Bevallom, ez nálam sem volt fókuszban, és ennek alapján én is megteszem a szükséges lépéseket.

És hogy miért írok erről? Mert egyáltalán nem köztudott, és sokan nem is foglalkoznak vele, csak akkor szembesülnek a tényekkel, amikor már nagy a baj. Pedig évente egy kis karbantartással elkerülhető lenne a probléma.

Szóval történt, hogy a nem túl öreg (2 éves) és márkás bojler egyszer csak nem adott elég melegvizet. Sőt, semmilyen meleg vizet nem adott reggelre. Először a vezérelt áram kimaradása merült fel lehetőségként, de ez gyorsan lekerült a napirendről.

Szétszedés után jött az első meglepetés: a fűtőszálat nem lehetett kihúzni az elképesztő mennyiségű vízkő miatt. Szerencsére csak ki lehetett “operálni” a helyéről. Csoda, hogy sikerült a vizet felfűtenie! A második meglepetés az anód teljes elfogyása volt (anód – fém tartályok esetén a korrózióvédelem a feladata). A harmadik, hogy nehézkes volt bizonyos fajta-speciális alkatrész beszerzése.

Azóta több videót is megnéztem a videómegosztó felületeken, és több esetben is kiemelték, hogy a rendszeres gondozás nemcsak az élettartamát és hatékonyságát növeli, hanem az áramfelvételét is csökkenti. Nem tűnik lehetetlen küldetésnek a saját bojlerem átvizsgálása. 3 éves, garancia már nincs rá, szerencsére alkatrész még igen.

Jó kis hétvégi program, kíváncsi leszek, mi van a belsejében…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.