A villanybojler mint „időzített bomba”?

Nagyon kedves barátom osztotta meg a tapasztalatát velem a bojlerével kapcsolatban nemrég. Bevallom, ez nálam sem volt fókuszban, és ennek alapján én is megteszem a szükséges lépéseket.

És hogy miért írok erről? Mert egyáltalán nem köztudott, és sokan nem is foglalkoznak vele, csak akkor szembesülnek a tényekkel, amikor már nagy a baj. Pedig évente egy kis karbantartással elkerülhető lenne a probléma.

Szóval történt, hogy a nem túl öreg (2 éves) és márkás bojler egyszer csak nem adott elég melegvizet. Sőt, semmilyen meleg vizet nem adott reggelre. Először a vezérelt áram kimaradása merült fel lehetőségként, de ez gyorsan lekerült a napirendről.

Szétszedés után jött az első meglepetés: a fűtőszálat nem lehetett kihúzni az elképesztő mennyiségű vízkő miatt. Szerencsére csak ki lehetett “operálni” a helyéről. Csoda, hogy sikerült a vizet felfűtenie! A második meglepetés az anód teljes elfogyása volt (anód – fém tartályok esetén a korrózióvédelem a feladata). A harmadik, hogy nehézkes volt bizonyos fajta-speciális alkatrész beszerzése.

Azóta több videót is megnéztem a videómegosztó felületeken, és több esetben is kiemelték, hogy a rendszeres gondozás nemcsak az élettartamát és hatékonyságát növeli, hanem az áramfelvételét is csökkenti. Nem tűnik lehetetlen küldetésnek a saját bojlerem átvizsgálása. 3 éves, garancia már nincs rá, szerencsére alkatrész még igen.

Jó kis hétvégi program, kíváncsi leszek, mi van a belsejében…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Itt a távfűtés vége? Indul a villanyfűtés!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Villany Péter

Köszönet az Index olvasóinak

Be kell vallanom, nem igazán foglalkoztam az elmúlt időszakban azzal, hogy a blog.hu oldalra kikerült írások mit is “okoznak”. Szerencsére nagyon sok segítséget kapok életem párjától, és így komoly terhek kerülnek le a vállamról.