A villanybojler mint „időzített bomba”?

Nagyon kedves barátom osztotta meg a tapasztalatát velem a bojlerével kapcsolatban nemrég. Bevallom, ez nálam sem volt fókuszban, és ennek alapján én is megteszem a szükséges lépéseket.

És hogy miért írok erről? Mert egyáltalán nem köztudott, és sokan nem is foglalkoznak vele, csak akkor szembesülnek a tényekkel, amikor már nagy a baj. Pedig évente egy kis karbantartással elkerülhető lenne a probléma.

Szóval történt, hogy a nem túl öreg (2 éves) és márkás bojler egyszer csak nem adott elég melegvizet. Sőt, semmilyen meleg vizet nem adott reggelre. Először a vezérelt áram kimaradása merült fel lehetőségként, de ez gyorsan lekerült a napirendről.

Szétszedés után jött az első meglepetés: a fűtőszálat nem lehetett kihúzni az elképesztő mennyiségű vízkő miatt. Szerencsére csak ki lehetett “operálni” a helyéről. Csoda, hogy sikerült a vizet felfűtenie! A második meglepetés az anód teljes elfogyása volt (anód – fém tartályok esetén a korrózióvédelem a feladata). A harmadik, hogy nehézkes volt bizonyos fajta-speciális alkatrész beszerzése.

Azóta több videót is megnéztem a videómegosztó felületeken, és több esetben is kiemelték, hogy a rendszeres gondozás nemcsak az élettartamát és hatékonyságát növeli, hanem az áramfelvételét is csökkenti. Nem tűnik lehetetlen küldetésnek a saját bojlerem átvizsgálása. 3 éves, garancia már nincs rá, szerencsére alkatrész még igen.

Jó kis hétvégi program, kíváncsi leszek, mi van a belsejében…

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.