Benézett a villám az ereszcsatornán, és brutális amit okozott

Rögtön hozzáfűzni valóm van: én a saját szememmel ilyet még nem láttam, csak tanultam róla. A leírt “folyamat” csak feltételezés, teljesen logikus magyarázat a felmérés után adható, de az kicsit később lesz. A nyár végi viharok során a villámlás megtette a hatását.

Az alapproblémát szerintem 2 dolog jelentette:

Az egyik a kültéri optikai kábel a fémszál merevítéssel. A másik, hogy a szolgáltató a kábelt nem falihoroghoz, hanem az ereszcsatorna egyik tartójához rögzítette..

Ennél a pontnál megjegyzem, hogy nem néztem meg pontosan, hogy itt a fémszállal volt-e fizikai fémes kapcsolat (csavarozva esetleg), vagy csak rá volt akasztva az eresztartóra. És kb. 5-6 méter hosszan, az épületbe való belépési pont eléréséig, még az ereszcsatornában is haladt.

A villám (mert valószínűsíthetően az volt) az ereszcsatorna és az oszlop közötti ponton “lépett” be a kábel fém merevítőjébe. Erre utalhat a megolvadt szigetelés is. ami egy adott pontból indulva látható az ereszcsatornáig, illetve az ereszcsatornától a kábel bekötési pontjáig.

Az épületen belül a szekrény tetején található a szolgáltató router. Itt van átfúrva a fal, és itt érkezik be a kábel. Na ezen a részen látszik igazán, hogy mi is történt. A komoly károk itt voltak, ugyanis a fém merevítőn keresztül “megsült” a mellette fekvő összes internet-kábel.

És sajnos – mint kiderült -, az összes eszköz, ami ezeken keresztül be volt kötve (3 db TV, 2 db switch, és 1 kávéfőző) az tönkrement. És maguk a vezetékek is a csatlakozóknál, és a kisebb hajlításoknál is feladták a harcot.

Szerencsére az elektromos-hálózat jól vizsgázott, bár közvetlenül és nagy mértékben nem érte behatás. Azt gondolom, hogy az ereszcsatorna nagy kiterjedése, de főleg a hozzá csatlakoztatott kábel okozta a bajt, de a vizsgálat majd pontosan kideríti, mi is történhetett valójában.

Bár az optikai kábel nagy része megolvadt és rojtosra szakadt, maga az optikai szál nem sérült, így az internet meglepő módon működött.

Ahogy életem párja megjegyezte: “Csak egészség legyen, meg térerő”.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.