Benézett a villám az ereszcsatornán, és brutális amit okozott

Rögtön hozzáfűzni valóm van: én a saját szememmel ilyet még nem láttam, csak tanultam róla. A leírt “folyamat” csak feltételezés, teljesen logikus magyarázat a felmérés után adható, de az kicsit később lesz. A nyár végi viharok során a villámlás megtette a hatását.

Az alapproblémát szerintem 2 dolog jelentette:

Az egyik a kültéri optikai kábel a fémszál merevítéssel. A másik, hogy a szolgáltató a kábelt nem falihoroghoz, hanem az ereszcsatorna egyik tartójához rögzítette..

Ennél a pontnál megjegyzem, hogy nem néztem meg pontosan, hogy itt a fémszállal volt-e fizikai fémes kapcsolat (csavarozva esetleg), vagy csak rá volt akasztva az eresztartóra. És kb. 5-6 méter hosszan, az épületbe való belépési pont eléréséig, még az ereszcsatornában is haladt.

A villám (mert valószínűsíthetően az volt) az ereszcsatorna és az oszlop közötti ponton “lépett” be a kábel fém merevítőjébe. Erre utalhat a megolvadt szigetelés is. ami egy adott pontból indulva látható az ereszcsatornáig, illetve az ereszcsatornától a kábel bekötési pontjáig.

Az épületen belül a szekrény tetején található a szolgáltató router. Itt van átfúrva a fal, és itt érkezik be a kábel. Na ezen a részen látszik igazán, hogy mi is történt. A komoly károk itt voltak, ugyanis a fém merevítőn keresztül “megsült” a mellette fekvő összes internet-kábel.

És sajnos – mint kiderült -, az összes eszköz, ami ezeken keresztül be volt kötve (3 db TV, 2 db switch, és 1 kávéfőző) az tönkrement. És maguk a vezetékek is a csatlakozóknál, és a kisebb hajlításoknál is feladták a harcot.

Szerencsére az elektromos-hálózat jól vizsgázott, bár közvetlenül és nagy mértékben nem érte behatás. Azt gondolom, hogy az ereszcsatorna nagy kiterjedése, de főleg a hozzá csatlakoztatott kábel okozta a bajt, de a vizsgálat majd pontosan kideríti, mi is történhetett valójában.

Bár az optikai kábel nagy része megolvadt és rojtosra szakadt, maga az optikai szál nem sérült, így az internet meglepő módon működött.

Ahogy életem párja megjegyezte: “Csak egészség legyen, meg térerő”.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán