Benézett a villám az ereszcsatornán, és brutális amit okozott

Rögtön hozzáfűzni valóm van: én a saját szememmel ilyet még nem láttam, csak tanultam róla. A leírt “folyamat” csak feltételezés, teljesen logikus magyarázat a felmérés után adható, de az kicsit később lesz. A nyár végi viharok során a villámlás megtette a hatását.

Az alapproblémát szerintem 2 dolog jelentette:

Az egyik a kültéri optikai kábel a fémszál merevítéssel. A másik, hogy a szolgáltató a kábelt nem falihoroghoz, hanem az ereszcsatorna egyik tartójához rögzítette..

Ennél a pontnál megjegyzem, hogy nem néztem meg pontosan, hogy itt a fémszállal volt-e fizikai fémes kapcsolat (csavarozva esetleg), vagy csak rá volt akasztva az eresztartóra. És kb. 5-6 méter hosszan, az épületbe való belépési pont eléréséig, még az ereszcsatornában is haladt.

A villám (mert valószínűsíthetően az volt) az ereszcsatorna és az oszlop közötti ponton “lépett” be a kábel fém merevítőjébe. Erre utalhat a megolvadt szigetelés is. ami egy adott pontból indulva látható az ereszcsatornáig, illetve az ereszcsatornától a kábel bekötési pontjáig.

Az épületen belül a szekrény tetején található a szolgáltató router. Itt van átfúrva a fal, és itt érkezik be a kábel. Na ezen a részen látszik igazán, hogy mi is történt. A komoly károk itt voltak, ugyanis a fém merevítőn keresztül “megsült” a mellette fekvő összes internet-kábel.

És sajnos – mint kiderült -, az összes eszköz, ami ezeken keresztül be volt kötve (3 db TV, 2 db switch, és 1 kávéfőző) az tönkrement. És maguk a vezetékek is a csatlakozóknál, és a kisebb hajlításoknál is feladták a harcot.

Szerencsére az elektromos-hálózat jól vizsgázott, bár közvetlenül és nagy mértékben nem érte behatás. Azt gondolom, hogy az ereszcsatorna nagy kiterjedése, de főleg a hozzá csatlakoztatott kábel okozta a bajt, de a vizsgálat majd pontosan kideríti, mi is történhetett valójában.

Bár az optikai kábel nagy része megolvadt és rojtosra szakadt, maga az optikai szál nem sérült, így az internet meglepő módon működött.

Ahogy életem párja megjegyezte: “Csak egészség legyen, meg térerő”.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.