Energiatakarékosság – Könnyű mellényúlni?

Iszonyúan fontossá vált napjainkban (de nem csak nálunk, hanem más országokban is) az energiatakarékosság. Az környező események, a különböző következmények együttesen határozzák meg mindennapjainkat. Ennek egyik sarkalatos pontja az energia-, az áramellátás.

Egységes álláspont, hogy az ellátás biztonságáért mi is tehetünk. Mégpedig a fogyasztásunk optimalizálásával. Ez egyrészt a költségeink, másrészt a felhasznált energia csökkenésével jár.

Az energiaköltségek jelentős mértékben csökkenthetők energiahatékony berendezések használatával. Ebben segít az energiahatékonysági jellemzőket bemutató címkézési rendszer. Ezen, a különböző készülékek esetében különböző adatok találhatók meg, amik segítenek a döntésben.

Érdemes készülékvásárlás esetén előre tájékozódni a készülékspecifikus jelölésekről. Így saját szokásainkhoz mérve könnyen tudunk számításokat végezni a szükséges energiafelhasználásról (a gyártóknak kötelező teszteken “számokat produkálni”, méréseket végezni).

Ez az elkövetkezendő időszakban még fontosabb lesz (pláne a rezsicsökkentés csökkentésével, és ki tudja még hol a vége).

Néhány érdekes adat a címkerendszerről. Az Európai Unióban 1995-ben vezették be. A vásárlók 85%-a ismeri és használja vásárlásai során, az ár után az energiahatékonyság a második legfontosabb szempont.

2021-ben változott a jelölés, eltűnnek szépen lassan az A+++++++ gépek, helyettük A-tól G-ig tartó skála jelzi majd a hatékonyságot. Új szabványok és szempontok alapján elvégzett tesztek pontosabb adatokat adnak majd. Emiatt az elemzők szerint 2030-ra évente összesen 38 TWh/év energiamegtakarítást várható.

Ez pedig nagyjából Magyarország teljes éves áramfogyasztásának felel meg.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán