Energiatakarékosság – Könnyű mellényúlni?

Iszonyúan fontossá vált napjainkban (de nem csak nálunk, hanem más országokban is) az energiatakarékosság. Az környező események, a különböző következmények együttesen határozzák meg mindennapjainkat. Ennek egyik sarkalatos pontja az energia-, az áramellátás.

Egységes álláspont, hogy az ellátás biztonságáért mi is tehetünk. Mégpedig a fogyasztásunk optimalizálásával. Ez egyrészt a költségeink, másrészt a felhasznált energia csökkenésével jár.

Az energiaköltségek jelentős mértékben csökkenthetők energiahatékony berendezések használatával. Ebben segít az energiahatékonysági jellemzőket bemutató címkézési rendszer. Ezen, a különböző készülékek esetében különböző adatok találhatók meg, amik segítenek a döntésben.

Érdemes készülékvásárlás esetén előre tájékozódni a készülékspecifikus jelölésekről. Így saját szokásainkhoz mérve könnyen tudunk számításokat végezni a szükséges energiafelhasználásról (a gyártóknak kötelező teszteken “számokat produkálni”, méréseket végezni).

Ez az elkövetkezendő időszakban még fontosabb lesz (pláne a rezsicsökkentés csökkentésével, és ki tudja még hol a vége).

Néhány érdekes adat a címkerendszerről. Az Európai Unióban 1995-ben vezették be. A vásárlók 85%-a ismeri és használja vásárlásai során, az ár után az energiahatékonyság a második legfontosabb szempont.

2021-ben változott a jelölés, eltűnnek szépen lassan az A+++++++ gépek, helyettük A-tól G-ig tartó skála jelzi majd a hatékonyságot. Új szabványok és szempontok alapján elvégzett tesztek pontosabb adatokat adnak majd. Emiatt az elemzők szerint 2030-ra évente összesen 38 TWh/év energiamegtakarítást várható.

Ez pedig nagyjából Magyarország teljes éves áramfogyasztásának felel meg.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Nagyon durva a munkatempónk

“Megkaptam” már többször is, és értetlenül állok ezen kijelentés előtt. Szinte folyamatosan piszkálnak vele és kérdezik: minek “hajtunk” ennyire?

Villany Péter

Te is úgy táncolsz, ahogy fütyülnek?

A múlt heti festős sztori írása közben gondolkoztam ezen, majd közvetlen utána egy pólófelirat jött szembe a neten. Véletlenek ugyebár nincsenek, így hát írnom kell róla, hogy miért is nem hallgatunk zenét munka közben.

Villany Péter

„Rázd meg, rázd meg, rázd meg jól a…”

…a fát”. Vagy a festőt. Ez a történet is régi (persze ez viszonyítás kérdése), és még pályafutásomnak nagyon az elején játszódott. Akkor még sokszor úgy gondoltam, hogy biztosan én rontottam el valamit, vagy az általam kivitelezett dolgokkal van probléma.