Energiatakarékosság – Könnyű mellényúlni?

Iszonyúan fontossá vált napjainkban (de nem csak nálunk, hanem más országokban is) az energiatakarékosság. Az környező események, a különböző következmények együttesen határozzák meg mindennapjainkat. Ennek egyik sarkalatos pontja az energia-, az áramellátás.

Egységes álláspont, hogy az ellátás biztonságáért mi is tehetünk. Mégpedig a fogyasztásunk optimalizálásával. Ez egyrészt a költségeink, másrészt a felhasznált energia csökkenésével jár.

Az energiaköltségek jelentős mértékben csökkenthetők energiahatékony berendezések használatával. Ebben segít az energiahatékonysági jellemzőket bemutató címkézési rendszer. Ezen, a különböző készülékek esetében különböző adatok találhatók meg, amik segítenek a döntésben.

Érdemes készülékvásárlás esetén előre tájékozódni a készülékspecifikus jelölésekről. Így saját szokásainkhoz mérve könnyen tudunk számításokat végezni a szükséges energiafelhasználásról (a gyártóknak kötelező teszteken “számokat produkálni”, méréseket végezni).

Ez az elkövetkezendő időszakban még fontosabb lesz (pláne a rezsicsökkentés csökkentésével, és ki tudja még hol a vége).

Néhány érdekes adat a címkerendszerről. Az Európai Unióban 1995-ben vezették be. A vásárlók 85%-a ismeri és használja vásárlásai során, az ár után az energiahatékonyság a második legfontosabb szempont.

2021-ben változott a jelölés, eltűnnek szépen lassan az A+++++++ gépek, helyettük A-tól G-ig tartó skála jelzi majd a hatékonyságot. Új szabványok és szempontok alapján elvégzett tesztek pontosabb adatokat adnak majd. Emiatt az elemzők szerint 2030-ra évente összesen 38 TWh/év energiamegtakarítást várható.

Ez pedig nagyjából Magyarország teljes éves áramfogyasztásának felel meg.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.