Az indukciós nem, a kerámia megéget

Az indukciós nem, a kerámia megéget

Gondolom abból, hogy indukciós (mágneses elven működő) és kerámia, kiderült, hogy különböző típusú főzőlapokról van szó.

A fenti kérdés felmerült nem is olyan régen 2-3 felmérés alkalmával is, ezért gondoltam írok róla.

A fő különbség a kerámialapos és indukciós főzőlapok között az energia átvitelben keresendő. Abban, hogy a két fajta lap hogyan adja át a hőt a készülő ételnek: hogyan tudunk vele melegíteni, forralni.

A kerámialap alatt található egy elektromos egység (ha bekapcsolunk egy ilyen főzőlapot, látszik is a szép izzó felület, különböző mintákkal), ami a hőt az üvegkerámia felületnek adja át. Ez a felület felforrósodik, ez adja át a hőt az edénynek, majd az edény a készülő ételnek.

Indukciós lap esetén az üvegfelület alatt egy elektromágnes helyezkedik el. Amikor ezt bekapcsoljuk, pillantok alatt keletkezik hő, de nem a főzőlap felületén, hanem az edényben. Ezáltal gyakorlatilag kimarad egy felület, közvetlenül az edény által melegítünk.

Gyorsasága és hatékonysága ez utóbbinak vitathatatlan, és bár elektromos, mégis energiát tudunk spórolni vele: egyrészt közvetlenül gyorsabban melegít, másrészt nincs tehetetlensége, a lap nem melegszik (csak az edénytől, és csak minimálisan), minimális a hőveszteség.

Egyetlen hátránya, hogy csak olyan edényekkel működik, amik mágnesezhetők. Ezért bár nem minden edényünk kuka, de újak vásárlására szükség lehet.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.