Az indukciós nem, a kerámia megéget

Az indukciós nem, a kerámia megéget

Gondolom abból, hogy indukciós (mágneses elven működő) és kerámia, kiderült, hogy különböző típusú főzőlapokról van szó.

A fenti kérdés felmerült nem is olyan régen 2-3 felmérés alkalmával is, ezért gondoltam írok róla.

A fő különbség a kerámialapos és indukciós főzőlapok között az energia átvitelben keresendő. Abban, hogy a két fajta lap hogyan adja át a hőt a készülő ételnek: hogyan tudunk vele melegíteni, forralni.

A kerámialap alatt található egy elektromos egység (ha bekapcsolunk egy ilyen főzőlapot, látszik is a szép izzó felület, különböző mintákkal), ami a hőt az üvegkerámia felületnek adja át. Ez a felület felforrósodik, ez adja át a hőt az edénynek, majd az edény a készülő ételnek.

Indukciós lap esetén az üvegfelület alatt egy elektromágnes helyezkedik el. Amikor ezt bekapcsoljuk, pillantok alatt keletkezik hő, de nem a főzőlap felületén, hanem az edényben. Ezáltal gyakorlatilag kimarad egy felület, közvetlenül az edény által melegítünk.

Gyorsasága és hatékonysága ez utóbbinak vitathatatlan, és bár elektromos, mégis energiát tudunk spórolni vele: egyrészt közvetlenül gyorsabban melegít, másrészt nincs tehetetlensége, a lap nem melegszik (csak az edénytől, és csak minimálisan), minimális a hőveszteség.

Egyetlen hátránya, hogy csak olyan edényekkel működik, amik mágnesezhetők. Ezért bár nem minden edényünk kuka, de újak vásárlására szükség lehet.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán