Az eredeti panel és a villany

Érdekességként gondoltam közzétenni a múlt héten ezt az írást, de sajnos nem mehetünk el szó nélkül mellette. Ezért megérdemel egy hosszabb cikket.

Sok a szóbeszéd azzal kapcsolatban, hogy a panel ilyen rossz, meg olyan rossz. Satnya minőség, kontár kivitelezés, stb. Ezeknek a “pletykáknak” természetesen van alapja, de azért érdemes megvizsgálni az okokat, és fontos lenne nem általánosítani.

Utólag könnyű ítéletet mondani, és én, aki több mint 2000 lakást látott élőben, abban a helyzetben érzem magam, hogy azt hiszem, lehet véleményem. Rálátásom nem feltétlen, mert közel 700.000 (igen hétszázezer) panellakásnak ez csak minimális százaléka.

Sajnos az építésnél sem voltam ott (emiatt tök jó lenne időutazni például), és csak hallomásból és beszámolókból (elsősorban édesapám révén) van képem. Maga a szerkezet – az ma is látszik – időtálló. (Érdemes rákeresni: a “Volga szálló bontása”)

A belső kivitelezés az sajnos nagyon eltérő: egyet el lehet mondani, hogy gyorsan kellett csinálni. Időre, és emiatt nem simogatták a falat, nem finomkodtak az anyagokkal. Ha hibáztak, nem mindig volt idő a normális kijavításra.

Ez látszik néhány lakásban a padlónál, az illesztéseknél, a vakolásnál (már ha van). Sajnos szerintem ide datálódik az az örökbecsű: “Jóvan az úgy!”. És ez mind a mai napig rajtunk maradt, még ha dolgozunk is ennek az előítéletnek a lebontásán (megérne egy külön cikket).

Fontos azt is jóváírni az akkori építőmunkások javára (nem mentegetve a slendriánságot), hogy túl sok jó minőségű anyag nem volt. Ezt tudta az akkori ipar, ez lett beépítve. Érdekes, de elektromos szempontból nagyon jó és biztonságos “cuccokat” gyártottunk.

Hozzáteszem, sok helyen olvastam, hogy kb. 25-30 évre tervezték ezeket a hálózatokat, és bizony a legfiatalabb panelek is már 30+ évesek. Igaz, ez utóbbiakban már rézből vannak a vezetékek, kábelek.

Szerencsére sűrűn nem találkozom vele, de ha igen, akkor viszont elképedek én is, miket mertek “benne hagyni”, kvázi időzített bombaként. Lehet, hogy nem volt véletlen?

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panelszerelem

Ez most nem egy csöpögős love-story lesz, és még csak arról sincs szó, hogy a szerelmemet, életem párját egy panelház környékén ismertem meg. De ezer szállal kötődöm a nagy szürke tömbökhöz.

Villany Péter

Szárítógép – Érdemes venni?

Az elmúlt időszakban (de előtte is jellemző volt) kettő kérdés mindig felmerül azokban a párokban és családokban, akik panellakást vesznek vagy újítanak fel. Az egyik a konyha elrendezésének kérdése. Kevés olyan panellakás van, ahol a konyha tágasnak mondható, és akár még ebédelni is lehetne benne.

Villany Péter

A tűzoltó készülék nem luxus

De nem ám! Idehaza csak bizonyos körülmények között kötelező, de ha én lennék felelős ezekért a dolgokért, akkor minden autóban és minden háztartásban előírnám a tartását. (Barátomtól tudom, hogy hajókon például kötelező!).