Jó biznisz a lignit erőmű?

Az energiaárak megállíthatatlannak tűnő emelkedése okán, igen jövedelmező, bár költséges “biznisz” lett erőműveket létesíteni. Bár a “létesíteni” szó nem is igazán állja meg itt a helyét, a lényegen nem változtat.

Országunkban az a helyzet, hogy a kisebb-nagyobb áram termelő üzemeket az elmúlt 20 évben többnyire jobb volt bezárni, mint felújítani, korszerűsíteni, stb. Ebben szerepet játszottak a gazdasági környezet mellett a különböző klímával kapcsolatos vállalások is.

Az energiaárak, és ezen belül is az áram árának piaci növekedése azonban arra ösztönzi a beruházókat, hogy komolyabb erőfeszítéseket tegyenek az áram előállítás lehetséges módjainak kiaknázására. Most éri meg igazán.

Ennek több lehetséges megoldása is akad, és talán az egyik legkevésbé költségesnek tűnő az, ha egy meglévő erőművet megvásárolnak. Bár ezeknek az erőműveknek a többsége elavult, de az infrastruktúra adott, és (ahogy egy kedves barátom mondta) a falak állnak, ezért még mindig kedvezőbb árú megoldás, mint a nulláról kezdeni.

Ilyen hír volt a napokban az oroszlányi erőmű magánkézre kerülése. Az eredetileg szén és biomassza erőmű 2015 decembere óta nem működik, mert a szigorodó környezetvédelmi előírásokat nem tudta teljesíteni. Most pedig korszerűsítik.

Az a meglátásom, hogy ha egy nagy, profitorientált cég egy nagy beruházást és korszerűsítést hajt végre, akkor valószínűnek tűnik, hogy hosszabb távon számol a magas energia árakkal. Érdekes lenne kiszámolni, hogy mennyi lehet a megtérülési idő, hogy lássuk, mennyi időre is terveznek.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.