Az elektromos tüzek mozgatórugója

Sajnos megint egyre többször hallok-olvasok villamos tüzekről. (Na nem a körúti villamos leégéséről.) Bár a hírek sokszor megvezetnek, de gyakran hozzáteszik már a címben: “elektromos hiba”, “a konnektor a hibás”, stb.

Az elektromos tüzek leggyakoribb forrása a nem megfelelő, “laza” kötések. A kötés nem más, mint az a pont, ahol a vezeték össze van kötve vagy egy másik vezetékkel (az úgynevezett kötődobozban), vagy egy berendezéssel (lámpák, dugaljak, stb.). Ezeken a pontokon, kötéseken lehetnek szereléstechnikai gondok, vagy anyagfáradási problémák.

Az első esetben nekünk szakembereknek (szerelőknek) kell a lehető legkörültekintőbben eljárnunk: egyrészt kiváló minőségű anyagokkal és eszközökkel kell dolgoznunk, másrészt nagyon oda kell figyelnünk a munkánkra.

A második esetben, az anyagfáradás sajnos megkerülhetetlen, hiszen, mint minden, a műanyag és fém részek is idősödnek, öregszenek (és bizonyos esetekben fogynak is). Természetesen a régi időkben is készítettek kiváló minőségű, biztonságos termékeket, de a 40 év, az 40 év.

A leggyakoribb általam tapasztalt ilyen hiba a konnektorokban következik be. A vezetékek általában csavarokkal vannak rögzítve azokhoz a fém részekhez, amikbe a készülék dugvilláját dugjuk be.

Ebben az esetben vagy a csavarok, vagy a dugvillát fogó fém részek szorító hatása gyengül el az idők folyamán. Emiatt az áramátvitel is gyengül, ami a fém részeken melegedést, forrósodást okoz.

Ez vezethet aztán a kábel szigetelésének vagy a konnektor műanyag részeinek olvadásához. Mivel ez az olvadás igen magas hőmérsékleten következik be, sajnos a környezetében található gyúlékony anyagok szinte biztosan lángra kapnak, és pillanatok alatt megvan a baj.

Az esetek nagy többségében szerencsére az önkioltás vagy egy zárlat rövid távon “megoldja” a problémát, és nem ég le a lakás.

Vajon mennyi ilyen eset lehet napjainkban, amik nem kerülnek be a hírekbe?

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.