Attól hogy jó, még nem szabályos

Lehet hogy jó, de nem szabályos

A múlt heti CSOKI és az azelőtti WAGO írások kapcsán sok visszajelzést kaptam.

Elsősorban a kérdések és észrevételek arra irányultak, hogy melyik a jobb?

Használhatjuk-e őket egyszerre?

El kell, hogy mondjam, hogy a szakmán belül is megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy melyik a jobb kötőelem. De a fenti két szereplőn kívül létezik még pár másik vezetékösszekötő módszer is: pl. vezeték összesodrás (tekerés), forrasztás, KF kötőelem.

Sorrendet állítani közöttük (a legjobbtól a legrosszabbig) nem igazán érdemes. Az a helyzet, hogy minden egyes korban mások voltak a követelmények, és mások az előírások. Mást fogadtak el szabályosnak, és más volt a tiltott.

Amikor valami mellett vagy valami ellen érvelek, akkor tisztában kell lennem ezzel, és képben kell lennem (legalább felületesen mindenképp) a múltbéli előírásokkal (hiszen könnyen találkozhatok olyan szereléssel, ami idősebb mint én).

Jelen pillanatban jogi és műszaki szempontból a szabályos szereléshez az általánosan wago névvel illetett vezeték összekötő elemet kell használjuk. Egy felülvizsgálat során vagy – ne adj’ Isten – egy tűzeset kapcsán a bizonyítási eljárásban ezt nézni fogják, mert ez az elfogadott.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.