Mi utalhat arra, hogy valakinek elavult a villamos hálózata?

Mi utalhat arra, hogy elavult a villamos hálózat?

Több jel is mutathatja a címben írt elöregedett, elavult hálózatot, ezeket időről-időre érdemes átvenni újra és újra. Valószínű egy kis minisorozatot csinálok belőle, hogy jobban meg lehessen mutatni a részleteket.

Sajnos szomorú tapasztalatom, ami a mostani “felújítási boom” alkalmával is jelentkezik (és talán most még hatványozotabban), hogy míg a burkolat “csilli villi”, a fal belseje “rohad szét”. Mint az a bizonyos viaszbevonatú alma…

És ne értsetek félre, nem az fáj, hogy nem lesz munkám, ha nem szereltetnek villanyt (szerencsére ezzel nincsen gondom). Hanem az, hogy potenciális veszélyek közepette élik az emberek az életüket, úgy, hogy nem is tudnak róla! Mondván, ha nem látszik, biztos nincs baja.

Először is azt kell majd tisztáznunk, hogy mit tekintünk elavult hálózatnak. Én elsősorban a panelekről írok mindig, ezért ennek kapcsán vizsgálom a kérdéskört. Nem foglalkozom ipari üzemekkel, ahol a termelés hatékonyságának növelése miatt akár fél év alatt elavulhat a jelen pillanatban legmodernebb biztonsági hálózat vagy berendezés is.

Folytatjuk …

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.