Miért lehet kapni alumíniumot?

Miért lehet kapni alumíniumot?

Azt gondolnánk, hogy az alumínium kábel elavult, és hogy cserére szorul mind. És hogy boltban már biztosan nem is lehet kapni. De ez nem így van.

Ami tény, hogy egy lakás szerelése esetén modernebb, biztonságosabb és gazdaságosabb is réz vezetékeket használni. A kereskedelmi forgalomban adott méret felett még elérhető. Bizonyos szerelési módokhoz mind a mai napig van létjogosultsága.

De miért van ez?

Mondok rá egy egyszerű példát.

Nap mint nap, ha felnéztek, láthatjátok az úgynevezett légkábeleket, amikkel az oszlopokról a házakat bekötik a hálózatba (jól van na, a belvárosban pl. nem! Ott a föld alatt mennek).

Ezek alumíniumok. Ez esetben például az azonos keresztmetszetű és hosszúságú rézkábellel szerelni, annak súlya és ára miatt, nem lenne gazdaságos.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Az ügyfél nem gyóntatópap

Van egy nagyon kedves ismerősöm, aki nem olyan régen felhívott. Megkérdezte, hogy esetleg tudok-e számára munkát. Elmesélte, hogy az elmúlt időszakban nagyon nehéz az élete, egyszerűen eltűntek az ügyfelek.

Villany Péter

Ionizáló hajszárító – az érzés, amikor megvág az áram

Talán sokan ismerik azt az érzést, amikor hajszárítás után a csaphoz, vízhez vagy szinte bármilyen tárgyhoz hozzáérve csípést érzékelünk egy pattanó hang kíséretében, és elrántjuk a kezünket? Ugyanez tapasztalható néha a bevásárlókocsin is.