Miért lehet kapni alumíniumot?

Miért lehet kapni alumíniumot?

Azt gondolnánk, hogy az alumínium kábel elavult, és hogy cserére szorul mind. És hogy boltban már biztosan nem is lehet kapni. De ez nem így van.

Ami tény, hogy egy lakás szerelése esetén modernebb, biztonságosabb és gazdaságosabb is réz vezetékeket használni. A kereskedelmi forgalomban adott méret felett még elérhető. Bizonyos szerelési módokhoz mind a mai napig van létjogosultsága.

De miért van ez?

Mondok rá egy egyszerű példát.

Nap mint nap, ha felnéztek, láthatjátok az úgynevezett légkábeleket, amikkel az oszlopokról a házakat bekötik a hálózatba (jól van na, a belvárosban pl. nem! Ott a föld alatt mennek).

Ezek alumíniumok. Ez esetben például az azonos keresztmetszetű és hosszúságú rézkábellel szerelni, annak súlya és ára miatt, nem lenne gazdaságos.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.