Miért lehet kapni alumíniumot?

Miért lehet kapni alumíniumot?

Azt gondolnánk, hogy az alumínium kábel elavult, és hogy cserére szorul mind. És hogy boltban már biztosan nem is lehet kapni. De ez nem így van.

Ami tény, hogy egy lakás szerelése esetén modernebb, biztonságosabb és gazdaságosabb is réz vezetékeket használni. A kereskedelmi forgalomban adott méret felett még elérhető. Bizonyos szerelési módokhoz mind a mai napig van létjogosultsága.

De miért van ez?

Mondok rá egy egyszerű példát.

Nap mint nap, ha felnéztek, láthatjátok az úgynevezett légkábeleket, amikkel az oszlopokról a házakat bekötik a hálózatba (jól van na, a belvárosban pl. nem! Ott a föld alatt mennek).

Ezek alumíniumok. Ez esetben például az azonos keresztmetszetű és hosszúságú rézkábellel szerelni, annak súlya és ára miatt, nem lenne gazdaságos.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.