Amikor az áram nem öl, hanem gyógyít: diatermia

Amikor az áram nem öl. hanem gyógyít: diatermia

Múlt heti kálváriám során (a héten majd még írok róla) sokat kutakodtam, és meglepő dolgokat is találtam. Az egyik ilyen az úgynevezett diatermia.

A diatermia szótári meghatározás szerint „gyógykezelés hővel, a szokásosnál magasabb hőmérsékletre melegítve a beteg testrészt.”

Nagyon durva, és annyira nem újkeletű a dolog, hogy a következőkben egy 1939. évi június havi újságból idézek:

“A diatermia tulajdonképpen átmelegedést (elektromos árammal) jelent. Ez a gyógykezelés, amely 25 éves múltra tekint vissza, azon a megfigyelésen alapszik, hogy az elektromos áram a test szöveteit felmelegíti. …

… 40-41 fokos hőmérsékletet is el lehet így érni a test belsejében, anélkül, hogy a bőr megperzselődnék és bármiféle fájdalomérzet keletkeznék. Köszvénynél, csúznál, idegbajoknál, epekőbántalmaknál, továbbá mindenütt, ahol nagy belső melegre van szükség, egy körülírt területen, nagyszerű hatása van a diatermiának.”

Azóta természetesen az eszközök és készülékek hatékonysága és energiafelhasználása tökéletesedett, de elképesztő látni, hogy ezt az elektromos “ketyerét” is milyen régen feltalálták már.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Irány a kert!

Ha itt a tavasz, akkor irány a kert!

Amikor az időjárás is a kegyeibe fogad, és szép napsütéses időben lehet dolgozni a felhasználni kívánt faanyagon, akkor tudom igazán értékelni, hogy vannak nagyon jó emberek körülöttem, akik miatt ez sikerülhet.