Amikor az áram nem öl, hanem gyógyít: diatermia

Amikor az áram nem öl. hanem gyógyít: diatermia

Múlt heti kálváriám során (a héten majd még írok róla) sokat kutakodtam, és meglepő dolgokat is találtam. Az egyik ilyen az úgynevezett diatermia.

A diatermia szótári meghatározás szerint „gyógykezelés hővel, a szokásosnál magasabb hőmérsékletre melegítve a beteg testrészt.”

Nagyon durva, és annyira nem újkeletű a dolog, hogy a következőkben egy 1939. évi június havi újságból idézek:

“A diatermia tulajdonképpen átmelegedést (elektromos árammal) jelent. Ez a gyógykezelés, amely 25 éves múltra tekint vissza, azon a megfigyelésen alapszik, hogy az elektromos áram a test szöveteit felmelegíti. …

… 40-41 fokos hőmérsékletet is el lehet így érni a test belsejében, anélkül, hogy a bőr megperzselődnék és bármiféle fájdalomérzet keletkeznék. Köszvénynél, csúznál, idegbajoknál, epekőbántalmaknál, továbbá mindenütt, ahol nagy belső melegre van szükség, egy körülírt területen, nagyszerű hatása van a diatermiának.”

Azóta természetesen az eszközök és készülékek hatékonysága és energiafelhasználása tökéletesedett, de elképesztő látni, hogy ezt az elektromos “ketyerét” is milyen régen feltalálták már.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.