Amikor az áram nem öl, hanem gyógyít: diatermia

Amikor az áram nem öl. hanem gyógyít: diatermia

Múlt heti kálváriám során (a héten majd még írok róla) sokat kutakodtam, és meglepő dolgokat is találtam. Az egyik ilyen az úgynevezett diatermia.

A diatermia szótári meghatározás szerint „gyógykezelés hővel, a szokásosnál magasabb hőmérsékletre melegítve a beteg testrészt.”

Nagyon durva, és annyira nem újkeletű a dolog, hogy a következőkben egy 1939. évi június havi újságból idézek:

“A diatermia tulajdonképpen átmelegedést (elektromos árammal) jelent. Ez a gyógykezelés, amely 25 éves múltra tekint vissza, azon a megfigyelésen alapszik, hogy az elektromos áram a test szöveteit felmelegíti. …

… 40-41 fokos hőmérsékletet is el lehet így érni a test belsejében, anélkül, hogy a bőr megperzselődnék és bármiféle fájdalomérzet keletkeznék. Köszvénynél, csúznál, idegbajoknál, epekőbántalmaknál, továbbá mindenütt, ahol nagy belső melegre van szükség, egy körülírt területen, nagyszerű hatása van a diatermiának.”

Azóta természetesen az eszközök és készülékek hatékonysága és energiafelhasználása tökéletesedett, de elképesztő látni, hogy ezt az elektromos “ketyerét” is milyen régen feltalálták már.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panelszerelem

Ez most nem egy csöpögős love-story lesz, és még csak arról sincs szó, hogy a szerelmemet, életem párját egy panelház környékén ismertem meg. De ezer szállal kötődöm a nagy szürke tömbökhöz.

Villany Péter

Szárítógép – Érdemes venni?

Az elmúlt időszakban (de előtte is jellemző volt) kettő kérdés mindig felmerül azokban a párokban és családokban, akik panellakást vesznek vagy újítanak fel. Az egyik a konyha elrendezésének kérdése. Kevés olyan panellakás van, ahol a konyha tágasnak mondható, és akár még ebédelni is lehetne benne.

Villany Péter

A tűzoltó készülék nem luxus

De nem ám! Idehaza csak bizonyos körülmények között kötelező, de ha én lennék felelős ezekért a dolgokért, akkor minden autóban és minden háztartásban előírnám a tartását. (Barátomtól tudom, hogy hajókon például kötelező!).