Amikor az áram nem öl, hanem gyógyít: diatermia

Amikor az áram nem öl. hanem gyógyít: diatermia

Múlt heti kálváriám során (a héten majd még írok róla) sokat kutakodtam, és meglepő dolgokat is találtam. Az egyik ilyen az úgynevezett diatermia.

A diatermia szótári meghatározás szerint “gyógykezelés hővel, a szokásosnál magasabb hőmérsékletre melegítve a beteg testrészt.”

Nagyon durva, és annyira nem újkeletű a dolog, hogy a következőkben egy 1939. évi június havi újságból idézek:

“A diatermia tulajdonképpen átmelegedést (elektromos árammal) jelent. Ez a gyógykezelés, amely 25 éves múltra tekint vissza, azon a megfigyelésen alapszik, hogy az elektromos áram a test szöveteit felmelegíti. …

… 40-41 fokos hőmérsékletet is el lehet így érni a test belsejében, anélkül, hogy a bőr megperzselődnék és bármiféle fájdalomérzet keletkeznék. Köszvénynél, csúznál, idegbajoknál, epekőbántalmaknál, továbbá mindenütt, ahol nagy belső melegre van szükség, egy körülírt területen, nagyszerű hatása van a diatermiának.”

Azóta természetesen az eszközök és készülékek hatékonysága és energiafelhasználása tökéletesedett, de elképesztő látni, hogy ezt az elektromos “ketyerét” is milyen régen feltalálták már.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.