Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Sajnos utólag tényleg okosabb az ember, és látja az egyes szakmák között a különbséget. Legtöbbször ilyenkor már mindegy, mert így vagy úgy, de túl van a tulajdonos a nehezén. Ezzel nem magunkat szeretném kicsinyíteni, mert tisztában vagyok vele, hogy milyen szolgáltatást nyújtunk, és ez hová helyez bennünket az adott piaci szegmensben.

A másik felmerülő kérdés, ami szervesen kapcsolódik ehhez, hogy tudunk-e ajánlani festőt, burkolót, stb. Ez általában még a felmérés alkalmával, vagy legkésőbb az ajánlat átbeszélése-elfogadása után szokott felmerülni. Ilyenkor még a tervezés fázisában lévő tulajdonos valószínű úgy gondolja, hogy sok embert ismerek, és biztosan akad közöttük neki megfelelő szakember.

Az tény, hogy tényleg sok-sok embert ismerek, szakembereket.

Jó pár festővel, burkolóval hozott össze már a sors. Legtöbbjükkel pár mondatot beszélek egy-egy munkafolyamat kérdéseivel kapcsolatban, ami őket is érinti. De találkozni csak a legritkább esetben szoktunk.

Amikor én megyek az elején ők még-, amikor megyek a végén, akkor pedig már nincsenek ott. Emiatt a válaszom általában az, hogy nem tudok sajnos ajánlani senkit sem. Mert akit ismerek és jó, az vagy tele van mint a délibusz, vagy emberileg nehezen lehet kijönni vele, és csak probléma lesz belőle.

És ki kell mondanom, nem is szeretek ajánlani senkit. Azt tapasztaltam, hogy a munkánk alapján megítélnek minket. Mivel ez magas színvonalú, ezt várják el a továbbiakban is. Hogy hol csúszik el a dolog, azt sajnos nem tudom (feltárásra váró terület), de a balul sikerült munkák visszahatnak ránk is.

Mert hiába dolgoztál kiválóan, mindent betartva, ha az ajánlottad csak egy kicsit is hibázik, onnantól fogva te is lejjebb kerülsz egy polccal. Mert te ajánlottad. És hogy ez mennyire rombolja az építményedet? Ennek az elgondolását rád bízom…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Nagyon durva a munkatempónk

“Megkaptam” már többször is, és értetlenül állok ezen kijelentés előtt. Szinte folyamatosan piszkálnak vele és kérdezik: minek “hajtunk” ennyire?

Villany Péter

Te is úgy táncolsz, ahogy fütyülnek?

A múlt heti festős sztori írása közben gondolkoztam ezen, majd közvetlen utána egy pólófelirat jött szembe a neten. Véletlenek ugyebár nincsenek, így hát írnom kell róla, hogy miért is nem hallgatunk zenét munka közben.

Villany Péter

„Rázd meg, rázd meg, rázd meg jól a…”

…a fát”. Vagy a festőt. Ez a történet is régi (persze ez viszonyítás kérdése), és még pályafutásomnak nagyon az elején játszódott. Akkor még sokszor úgy gondoltam, hogy biztosan én rontottam el valamit, vagy az általam kivitelezett dolgokkal van probléma.