Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Sajnos utólag tényleg okosabb az ember, és látja az egyes szakmák között a különbséget. Legtöbbször ilyenkor már mindegy, mert így vagy úgy, de túl van a tulajdonos a nehezén. Ezzel nem magunkat szeretném kicsinyíteni, mert tisztában vagyok vele, hogy milyen szolgáltatást nyújtunk, és ez hová helyez bennünket az adott piaci szegmensben.

A másik felmerülő kérdés, ami szervesen kapcsolódik ehhez, hogy tudunk-e ajánlani festőt, burkolót, stb. Ez általában még a felmérés alkalmával, vagy legkésőbb az ajánlat átbeszélése-elfogadása után szokott felmerülni. Ilyenkor még a tervezés fázisában lévő tulajdonos valószínű úgy gondolja, hogy sok embert ismerek, és biztosan akad közöttük neki megfelelő szakember.

Az tény, hogy tényleg sok-sok embert ismerek, szakembereket.

Jó pár festővel, burkolóval hozott össze már a sors. Legtöbbjükkel pár mondatot beszélek egy-egy munkafolyamat kérdéseivel kapcsolatban, ami őket is érinti. De találkozni csak a legritkább esetben szoktunk.

Amikor én megyek az elején ők még-, amikor megyek a végén, akkor pedig már nincsenek ott. Emiatt a válaszom általában az, hogy nem tudok sajnos ajánlani senkit sem. Mert akit ismerek és jó, az vagy tele van mint a délibusz, vagy emberileg nehezen lehet kijönni vele, és csak probléma lesz belőle.

És ki kell mondanom, nem is szeretek ajánlani senkit. Azt tapasztaltam, hogy a munkánk alapján megítélnek minket. Mivel ez magas színvonalú, ezt várják el a továbbiakban is. Hogy hol csúszik el a dolog, azt sajnos nem tudom (feltárásra váró terület), de a balul sikerült munkák visszahatnak ránk is.

Mert hiába dolgoztál kiválóan, mindent betartva, ha az ajánlottad csak egy kicsit is hibázik, onnantól fogva te is lejjebb kerülsz egy polccal. Mert te ajánlottad. És hogy ez mennyire rombolja az építményedet? Ennek az elgondolását rád bízom…

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.