Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Sajnos utólag tényleg okosabb az ember, és látja az egyes szakmák között a különbséget. Legtöbbször ilyenkor már mindegy, mert így vagy úgy, de túl van a tulajdonos a nehezén. Ezzel nem magunkat szeretném kicsinyíteni, mert tisztában vagyok vele, hogy milyen szolgáltatást nyújtunk, és ez hová helyez bennünket az adott piaci szegmensben.

A másik felmerülő kérdés, ami szervesen kapcsolódik ehhez, hogy tudunk-e ajánlani festőt, burkolót, stb. Ez általában még a felmérés alkalmával, vagy legkésőbb az ajánlat átbeszélése-elfogadása után szokott felmerülni. Ilyenkor még a tervezés fázisában lévő tulajdonos valószínű úgy gondolja, hogy sok embert ismerek, és biztosan akad közöttük neki megfelelő szakember.

Az tény, hogy tényleg sok-sok embert ismerek, szakembereket.

Jó pár festővel, burkolóval hozott össze már a sors. Legtöbbjükkel pár mondatot beszélek egy-egy munkafolyamat kérdéseivel kapcsolatban, ami őket is érinti. De találkozni csak a legritkább esetben szoktunk.

Amikor én megyek az elején ők még-, amikor megyek a végén, akkor pedig már nincsenek ott. Emiatt a válaszom általában az, hogy nem tudok sajnos ajánlani senkit sem. Mert akit ismerek és jó, az vagy tele van mint a délibusz, vagy emberileg nehezen lehet kijönni vele, és csak probléma lesz belőle.

És ki kell mondanom, nem is szeretek ajánlani senkit. Azt tapasztaltam, hogy a munkánk alapján megítélnek minket. Mivel ez magas színvonalú, ezt várják el a továbbiakban is. Hogy hol csúszik el a dolog, azt sajnos nem tudom (feltárásra váró terület), de a balul sikerült munkák visszahatnak ránk is.

Mert hiába dolgoztál kiválóan, mindent betartva, ha az ajánlottad csak egy kicsit is hibázik, onnantól fogva te is lejjebb kerülsz egy polccal. Mert te ajánlottad. És hogy ez mennyire rombolja az építményedet? Ennek az elgondolását rád bízom…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán