Amikor a fent a lent, és lent a fent

Az évek során már nagyon sok típusú panellel találkoztam. A valóságban panelnek hívjuk azt is, ami nem is az, és zsaluzatnak azt, ami meg aztán végképpen nem az. De a lényeg a lényeg, mindenki érti: “Panellakás? Nem könnyű szerelni.”.

Van Budapesten jó pár fura szerkezet, de ez az igazán fura. Utólag már nagyjából lehet érteni, hogy mire gondolt a kialakításnál a költő. De hogy nem gondoltak arra, hogy ezt egyszer fel is kell majd újítani, az szinte biztos.

Az van ugyanis, hogy minden kábel a padlóban van elvezetve. Ez még önmagában nem lenne probléma, de itt megvan az a könnyed bája a történetnek, hogy a legrövidebb úton, keresztül-kasul hálózzák be a lakást a különböző áramkörök.

És ami a legszebb, hogy nemcsak a te áramköreid vannak ám ott. De nem ám. Hanem az alsó szomszéd mennyezeti lámpái is! És ebből kifolyólag a te lakásodhoz tartozó lámpakiállások pedig a felső szomszéd padlójában figyelnek.

Ha pedig ez amúgy nem lenne elég, akkor jön a csavar benne: az oldalsó szomszéd is átlóg egy kicsit, mert hát már miért ne. Csak hogy együtt legyen mindenki mindenkivel, mert úgy az igazi. Minden “tyúkbél” szürke, random helyeken jönnek át a falakon, tűnnek el a padlóban és fura köröket is leírnak.

Egy szó mint száz, sokszor történik itt olyan, hogy például az ajtótokok kivágásánál – véletlenül belevágva a padlóba a nagy flexszel -, az alsó szomszédnál gyertyafényes lesz a vacsora…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.