Amikor a fent a lent, és lent a fent

Az évek során már nagyon sok típusú panellel találkoztam. A valóságban panelnek hívjuk azt is, ami nem is az, és zsaluzatnak azt, ami meg aztán végképpen nem az. De a lényeg a lényeg, mindenki érti: “Panellakás? Nem könnyű szerelni.”.

Van Budapesten jó pár fura szerkezet, de ez az igazán fura. Utólag már nagyjából lehet érteni, hogy mire gondolt a kialakításnál a költő. De hogy nem gondoltak arra, hogy ezt egyszer fel is kell majd újítani, az szinte biztos.

Az van ugyanis, hogy minden kábel a padlóban van elvezetve. Ez még önmagában nem lenne probléma, de itt megvan az a könnyed bája a történetnek, hogy a legrövidebb úton, keresztül-kasul hálózzák be a lakást a különböző áramkörök.

És ami a legszebb, hogy nemcsak a te áramköreid vannak ám ott. De nem ám. Hanem az alsó szomszéd mennyezeti lámpái is! És ebből kifolyólag a te lakásodhoz tartozó lámpakiállások pedig a felső szomszéd padlójában figyelnek.

Ha pedig ez amúgy nem lenne elég, akkor jön a csavar benne: az oldalsó szomszéd is átlóg egy kicsit, mert hát már miért ne. Csak hogy együtt legyen mindenki mindenkivel, mert úgy az igazi. Minden “tyúkbél” szürke, random helyeken jönnek át a falakon, tűnnek el a padlóban és fura köröket is leírnak.

Egy szó mint száz, sokszor történik itt olyan, hogy például az ajtótokok kivágásánál – véletlenül belevágva a padlóba a nagy flexszel -, az alsó szomszédnál gyertyafényes lesz a vacsora…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Itt a távfűtés vége? Indul a villanyfűtés!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Villany Péter

Köszönet az Index olvasóinak

Be kell vallanom, nem igazán foglalkoztam az elmúlt időszakban azzal, hogy a blog.hu oldalra kikerült írások mit is “okoznak”. Szerencsére nagyon sok segítséget kapok életem párjától, és így komoly terhek kerülnek le a vállamról.