Aki eladott egy egész paneltömböt

Nem tudom mennyire ismeritek Bósa Istvánt, aki a ‘90-es évek egyik legérdekesebb csalója. Sztorijára mindenki felkapja a fejét. Annak idején gyerekfejjel még nem igazán értettem, miért ilyen nagy szám ez.

Valószínű leghíresebb tette a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének az áruba bocsátása, ami mind a mai napig egyedülálló idehaza. Ügyeskedők mindig is voltak és lesznek is, főként az építőipar területén, ahol sok olyan lehetőség van, amire az átlag ember még csak nem is gondol.

De hogy kezdte a “pályafutását” a csalókirálynak is nevezett Bósa úr?

Hát bizony, panel lakások eladásával. Az akkori időkben ezeket a lakótelepeket főként a területileg illetékes Tanácsok közreműködésével építették, és lakáshoz jutni rajtuk keresztül lehetett.

Emberünk felismerte, hogy milyen kiskapuk találhatók az igénylés folyamatában, és elmondása szerint is: “Az az izgalmas, amikor fel sem épül a létesítmény, de már el van adva.” – ez azért manapság is ismerős helyzet.

Az építkezések gyönyörűen mentek, az eladásokat csak az limitálta, hogy egy-egy lépcsőházban hány lakást terveztek építeni. Ha valaki esetleg kételkedett is, kiment az adott címre, és láthatta, hogyan emelkedik ki a földből a 10 emeletes panel, aminek 8. emeleti 49 négyzetméteres erkélyes lakása majdan az övé lesz.

Sajnos jó pár ember számára okozott keserű csalódást az építkezés befejeződése. Ugyanis költözni már nem tudtak. Ekkor derült ki a csalás, és bukott le emberünk. Nem igen találtam róla leírást, hogy a “beszedett” pénzekkel végül mit csinált és sikerült-e behajtani rajta.

Innen indult hát “pályafutása” és ért el aztán a “csúcsra” a pályaudvar „tetejének” eladásával. Felnőtt fejjel jobban értem már, és a vele való interjút érdemes egyszer meghallgatni. Biztosan sokat színez és mesél, de jól adja elő.

Bósa István, aki eladott egy egész paneltömböt
Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.