Rés a pajzson – erkélynapelem

A vasárnap hajnali kávé majd kiesett a kezemből, és az álmosság is egy csapásra elillant, amikor a szokásos korai lapszemle során szembejött velem egy cikk az alábbi címmel: “Megvan a rés a pajzson, engedélyeztethető egy erkélynapelem Magyarországon”.

Ha érdekesek a részletek, akkor rákeresve megtalálhatod könnyen. De sajnos egy kicsit csalódást keltett, mert inkább egy PR, vagy még inkább marketing fogásnak tűnt, annak ellenére is, hogy van ráció benne a jelen szabályozások közepette. És le a kalappal, valóban rés a pajzson.

Ténylegesen megtalálták azt a kiskaput, amivel akár egy panellakás napsütötte erkélyére is telepíthető napelem. Sajnos ez nem az a “hagyományos”, korábban erkélynapelemnek elkeresztelt, egyszerűen konnektorba dugható szerkezet. Ami nálunk ugyan nem engedélyezett, és nem is igen foglalkoznak a jogszabályi rendezéssel, bár ennek főként technikai okai vannak. Nyugaton pedig szinte minden sarki boltban kapható “jóárasítva”.

Szóval valójában ez a rendszer egy mikroinverterből, visszwatt védelemből és napelemekből álló rendszer, aminek telepítését, pontosabban a lakás elektromos hálózatba való bekötését jóváhagyta egy társasházi lakás esetén az Elmű Hálózati Kft. februárban. (a képen a cikkből kimásolt engedély látható)

Amúgy nekem szimpatikus a megoldás. Az egyetlen megkérdőjelezhető dolog ezzel kapcsolatban, hogy megéri-e. Az engedélyeztetés gondolom a ráfordított és a várakozási időn túl nem nagy “kaland” ezek szerint, de kérdéses, hogy a bekerülési ára, az ideálisnak egyáltalán nem nevezhető elhelyezés okán mikorra térül meg, ha megtérül egyáltalán?

Bizonyosan lesznek, akiknek megtetszik ez a dolog, és ennek okán fontos nekünk is megismerni a részleteket. Olyan gondolatok kavarognak például most a fejemben, hogy hogyan lehet majd ennek a fajta rendszernek “előkábelezni” esztétikusan, és érdemes-e ezt megtenni?

Imádom amúgy ezt a szakmát, mert a fejlődés velünk van és nem áll meg, és bizony készen kell állnunk az újabb és újabb fejlesztésekre és megoldásokra.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.