A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Mostanában feltűnt, hogy egyre gyakrabban írja ki veszélyként, hogy ‘Kátyú az úton’. Ilyenkor mindig félig ideges és félig mosolygós leszek, mert az a tapasztalatom, hogy amúgy is szinte nincs olyan út, ahol ne lenne, felesleges ezt még az arcomba is tolni. De erről hosszan lehetne írni.

Viszont eszembe jutott, hogy sok helyen jelölgetik az utakat színes festékkel. (a minap hazafelé egy elég nagy faág volt az út közepén a beszakadásba belerakva) Aztán ezek előbb-utóbb kapnak majd egy-egy foltot, fleknit, esetleg szélesebb aszfaltot. De azt látni lehet, hogy ezek hamarosan újra kátyúk lesznek.

Kicsit hasonló a helyzet a panellakások esetén is. Adott egy elektromos hálózat, ami ilyen-olyan állapotban van, attól függően, mennyire használták (mint az utak esetén). Valószínű az idők folyamán keletkeztek benne olyan “kátyúk”, amiket javítani volt szükséges.

Persze nemcsak kátyúk lehetnek ezek, hanem toldások, kisebb átalakítások, mint az utak esetén mikor pl. közművet javítanak, cserélnek. Itt is jellemző, hogy a két egymás mellett lévő aszfaltréteg között/mellett gyakran megjelennek a problémák.

Ugyanez egy panellakás vezeték rendszerében is potenciális hibaforrás: nem megfelelő csatlakozások, nem megfelelően meghúzott csavarok, stb. Látszólag minden a legnagyobb rendben lehet, de aztán egyszer csak égett szag, vagy a dugaljakból eltűnő áram figyelmeztet arra, hogy valamit tenni kell.

Ahogyan az utak esetében is, a panellakásokról is elmondható, hogy egy idő után már elkerülhetetlen a teljes csere. Toldozni-foltozni, halogatni tovább nem lehet. Ilyenkor nagyon fontos, hogy tapasztalt szakembert válasszunk, aki pontosan ismeri a lakások “lelki állapotát”.

És mint egy út felújítása során is nagyon fontos a gyors, hatékony és a forgalmat legkevésbé akadályozó munkavégzés, így egy lakás esetén is életbevágó lehet ugyanez. Az utak esetén is nagyon fontos, hogy a forgalmat a lehető legkevésbé akadályozzuk, a lakás esetén pedig meg kell oldanunk azt, hogy a felújítás ideje a lehető legrövidebb legyen.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.