A jövő generációja

Javában tombol a nyár. Szeretem. Bár a túl nagy meleg nem tesz jót, de a hajnali hűvösben indulás és az esti naplementék kárpótolnak, és visszahoznak sok-sok emléket a gyerekkoromból.

Szerettem azokat a nyarakat, és élénken emlékszem arra, amikor először mentem el édesapámmal “dolgozni”. Más világot éltünk akkor, és természetes volt, hogy ha valamit szerettünk volna, akkor ahhoz a pénzt többnyire magunknak kellett megkeresni.

Így kerültem hát nyaranta pár hétre (ha jól emlékszem általában 2 hétre) a raklapgyártó üzembe. Ahol mint fiatal suhancnak, az EUR raklapok jelölésének kivitelezése volt a feladatom. Elektromos gép, gombbal, védőfelszereléssel. Betettem a kockát, megnyomtam a gombot, elszámoltam kb. tízig, és voálá…

Büszke voltam magamra, mert meg tudtam oldani a feladatot. És amit még szerettem benne, hogy kockánként fizetett. Arra nem emlékszem, hogy 1 darab kocka mennyit is ért, de a 2 heti béremből tudtam megvenni az akkor méreg drágának számított horgászbotot.

S miért is lényeges ez? Nos egyrészt mert nyár van, másrészt mert elvittem a fiamat én is magammal “dolgozni”. Igazából egy körbe rohanós napunk volt pár hellyel, kisebb munkákkal. Az apróbb csavarozások, a SPOT lámpa szerelésnél az összeállítások pont olyan feladatok voltak, amik az ügyes kis ujjaknak gyakorlás és mégis nagyon hasznos foglalatosság.

Megint megtapasztaltam azt, hogy ha megtalálod azt a feladatot, amiben a munkatársad a legjobb, és azon keresztül sikerélményt adsz neki, akkor sokkal, de sokkal jobban fejlődik minden másban. És nem utolsósorban a napi munka maga is hatékonyabb lesz.

Hogy aztán tovább viszi-e a mesterséget, vagy akár ezen keresztül meghaladja-e ezt? Hát ez a jövő zenéje, de erőltetni semmit nem fogunk.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.