A jövő generációja

Javában tombol a nyár. Szeretem. Bár a túl nagy meleg nem tesz jót, de a hajnali hűvösben indulás és az esti naplementék kárpótolnak, és visszahoznak sok-sok emléket a gyerekkoromból.

Szerettem azokat a nyarakat, és élénken emlékszem arra, amikor először mentem el édesapámmal “dolgozni”. Más világot éltünk akkor, és természetes volt, hogy ha valamit szerettünk volna, akkor ahhoz a pénzt többnyire magunknak kellett megkeresni.

Így kerültem hát nyaranta pár hétre (ha jól emlékszem általában 2 hétre) a raklapgyártó üzembe. Ahol mint fiatal suhancnak, az EUR raklapok jelölésének kivitelezése volt a feladatom. Elektromos gép, gombbal, védőfelszereléssel. Betettem a kockát, megnyomtam a gombot, elszámoltam kb. tízig, és voálá…

Büszke voltam magamra, mert meg tudtam oldani a feladatot. És amit még szerettem benne, hogy kockánként fizetett. Arra nem emlékszem, hogy 1 darab kocka mennyit is ért, de a 2 heti béremből tudtam megvenni az akkor méreg drágának számított horgászbotot.

S miért is lényeges ez? Nos egyrészt mert nyár van, másrészt mert elvittem a fiamat én is magammal “dolgozni”. Igazából egy körbe rohanós napunk volt pár hellyel, kisebb munkákkal. Az apróbb csavarozások, a SPOT lámpa szerelésnél az összeállítások pont olyan feladatok voltak, amik az ügyes kis ujjaknak gyakorlás és mégis nagyon hasznos foglalatosság.

Megint megtapasztaltam azt, hogy ha megtalálod azt a feladatot, amiben a munkatársad a legjobb, és azon keresztül sikerélményt adsz neki, akkor sokkal, de sokkal jobban fejlődik minden másban. És nem utolsósorban a napi munka maga is hatékonyabb lesz.

Hogy aztán tovább viszi-e a mesterséget, vagy akár ezen keresztül meghaladja-e ezt? Hát ez a jövő zenéje, de erőltetni semmit nem fogunk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.