Kérj teljesítménybővítést!

Korábban írtam ‘Az egyidejű fogyasztás csapdájáról’. Tulajdonképpen arról írtam ebben, hogy ha probléma adódik azzal, hogy adott áramkör nem bírja el a több “ráakasztott” fogyasztót, akkor mit is tehetünk.

Tipikus példája ennek az, amikor a régi panel elektromos hálózatának adott áramkörére rákerül az elektromos sütő, a klíma és a mosogatógép is. Jobb esetben nem egy körre, de a tapasztalat azért azt mutatja, hogy inkább de. 

Ilyenkor bizony a lakáselosztóban található kismegszakító már nem bírja el a többlet terhelést. (Nagyon helyesen egyébként, mert ez a dolga, nehogy szét égjen bármi is.) Sütjük a sütit, mos a gép a fürdőben, mivel meleg van, megy a klíma is. 

Úgy gondoljuk iszunk egy gyors kávét, hát elindítjuk a vízforralót. De közben megéhezünk, kicsit rámelegítünk a reggelire a mikróban, gomb megnyom… és CSATT. Ekkor az történik, hogy működésbe lép a védelem, és lekapcsol az egyik kismegszakító a dobozban.

Általában egy-egy új, nagyobb teljesítményű gép beszerzése és beszerelése esetén történik ez meg. Szerencsére sokan már előre tisztában vannak azzal, hogy ilyen esetben szükséges a régi hálózat felülvizsgálata, így nem túl gyakori eset, hogy ilyen problémával hívnak.

Nos, ha ez nem bent történik, hanem kint a fogyasztásmérőnél, akkor arra kell gyanakodnunk, hogy valószínűleg kevés áramhoz jutunk hozzá. A gépeink számára a lakás elektromos hálózata ugyan megfelelően ki van alakítva, de egyszerűen kevesebb energiához jutunk.

Ilyenkor nem tudunk mit tenni, mint felkeresni egy regisztrált szerelőt, aki segít eligazodni a folyamatokban, igény esetén leveszi a vállunkról az ügyintézéssel járó kellemetlenségeket és természetesen jogosult a mérőhelyi munkák elvégzésére. Egy szó mint száz: teljesítménybővítést kérünk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.