A ChatGPT villanyt szerel?

Írtam múlt héten a ChatGPT-ről, mert megkérdeztem tőle, hogy mi a véleménye egy adott témában, és nem tudott pontos választ adni. Legalábbis szakmai és panellakás szemmel nem volt megfelelő a válasza. Laikusként azonban hihetőnek tűnt…

Tényleg eléggé felkapott a téma, és ahogy játszottam vele én is, rájöttem, hogy sok mindenre jó lehet a jövőben. Valószínűleg ez az alkalmazás, és a többi hasonlóan okos AI megváltoztatja a keresési szokásainkat. Gyorsabbá és hatékonyabbá teheti az életünket.

Vajon ez már a Mátrix előszobája?

Sok helyen olvastam róla, hogy a böngészés reformját hozhatják el a folyamatosan tanuló “robotok”. Hamarosan jelentkezik a keresőóriás, a google is a saját Sparrow névre keresztelt termékével. Hogy ez hogyan és milyen formában jelenik majd meg, azt még nem lehet pontosan tudni (vagy legalábbis nem volt rá egyértelmű utalás). Külön alkalmazás lesz-e vagy a jövőben beépül a megszokott felületbe?

A legnagyobb különbséget elviekben az adja majd, hogy míg a ChatGPT elsősorban könyveket és fórumokat használ a válaszokhoz, a Sparrow az internet teljességét. Állítólag már 4-5 éve fejlesztik, és mivel a piaci nyomás és verseny hatalmas, ha nem akar lemaradni, lépnie kell.

Hol látom ennek a veszélyét?

Gondolom könnyen kitalálható, hogy a válaszok adásában. El tudom fogadni, hogy a jövőben korrekt, gyors válaszokat kaphassunk a gépektől. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a programok részletesen tudnak majd útmutatást adni egy-egy folyamat vagy tevékenység elvégzéséhez.

Akár még képekkel, sőt videóval illusztrálva is! És itt jön a nehézség a dologban. Elképesztő mennyiségű a fals, a félrevezető, sőt – ki kell mondanom – életveszélyes információ kering az interneten. Na most ha ezek belekerülnek a válaszokba, akkor keserű tanulási folyamat részesei lehetünk. Ennek első ékes példája volt az a pár hülyeség, amit nekem írt válaszként a múlt heti, és a korábban feltett kérdéseimre.

Mindazonáltal hozzá kell tennem, hogy ez egy elképesztő lehetőség, és megfelelő kontroll mellett és odafigyeléssel piszok jó dolog kerekedhet ki belőle. Persze azt is tudni kell, hogy nem tud még jól magyarul. És hát a kulturális és egyéb különbségek is sokat számítanak jelenleg, amik meg is jelennek a válaszokban.

Nagyon kíváncsi leszek rá, hogy mennyit és milyen irányban fejlődik majd ez a terület, és ez miben segítheti a villanyszerelést.


Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.