Az a keverőtárcsás Hajdú!

Az 1980-as évek elején-közepén születettek még szinte bizonyosan emlékeznek a címben szereplő eszközre. A keverőtárcsás mosógép. Valamelyik nap láttam egy felmérés alkalmával.

Bevallom teljesen abban a hitben éltem, hogy a panellakásokhoz annak idején “járt” az automata HAJDÚ mosógép. “Öreg Hajdú, nem vén Hajdú” címmel még magam is készítettem videót egy nálunk “élő”, kiváló állapotú példányról. (https://www.youtube.com/shorts/DDh0gkE_rQc)

Gondolom nem kell senkinek sem ecsetelnem, hogy a panellakásokban csak két dolog nem volt: derékszög és hely. Ez utóbbi nem teljesen igaz, mert adott típusoknál azért már megoldották ezt a problémát hellyel-közzel.

Sokan úgy, hogy áthelyezték egy másik helyiségbe (gardróbba vagy a konyhapultba) építették be a mosógépet, így nagyobb helyet kapnak a fürdőszobában, és jobb lesz a helykihasználás is. Az évek során azt vettem észre, hogy sok kreatív megoldás létezik az adott típusú panellakás adottságait maximálisan újragondolva, az adott lehetőségeket kihasználva.

Meglepően sok ötlettel találkoztam, így amikor kérdésként felmerül az elhelyezés, ha látok némi bizonytalanságot ebben, szívesen segítek a tapasztalataimmal. Úgy veszem észre, ez nincs is ellenére az embereknek.

Több szem többet lát, és ilyen szempontból nem múlik el nyomtalanul az a 11 év és az jó pár lakás, aminek felújítását szerencsém volt végigkövetni az elejétől a végéig. Merthogy mi vagyunk gyakorlatilag az elsők és az utolsók is. Sok érdekes megoldást és ötletes kialakítást láttam már mindenféle elrendezésű panelben.

Ezért is lepődtem meg kicsit, mikor a múlt héten találkoztam keverőtárcsás barátommal. Kíváncsiságból rá is kerestem, hogy lehet-e még kapni. És… lehet, nem is kevés helyen. Amúgy is mennem kellett az egyik nagyobb barkácsáruházba, ahol megsimogattam egyet. Kis nosztalgia. Édesanyám még ilyennel mosott.

És azt tudjátok-e, hogy mi volt a keverőtárcsás mosógép elválaszthatatlan párja?

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Itt a távfűtés vége? Indul a villanyfűtés!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Villany Péter

Köszönet az Index olvasóinak

Be kell vallanom, nem igazán foglalkoztam az elmúlt időszakban azzal, hogy a blog.hu oldalra kikerült írások mit is “okoznak”. Szerencsére nagyon sok segítséget kapok életem párjától, és így komoly terhek kerülnek le a vállamról.