Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

De történt itt egysmás az évek alatt. 1973-ban kezdték meg a lakótelep építését. 1971-ben Paksot középfokú központtá minősítették, és elrendelték az ország egyetlen, leendő atomerőművének a felépítését. Remélték, hogy az ipari létesítmény vonzani fogja a dolgozókat, 2000-re 22–23 000 főre becsülték meg a város jövőbeli létszámát.

A tervezést 1974-ben a Pécsi Tervező Vállalat kapta meg, egész pontosan annak Ifjúsági Irodája. Ekkor az építkezések első fázisa már lezárult, emiatt az Ifjúsági Iroda csapata felemás helyzetbe került: teljesen egyedi koncepciót nem tudtak végbevinni Pakson, viszont mindenképpen változtatni akartak a panelházak sablon tervének a sivárságán.

5 fázisban fejlesztették tovább a panelházakat.

Első lépésben (ez volt a legkönnyebb) hullámzó elemekből álló, ismétlődő „szerves díszítéssel” látták el a végfalakat és a bejárat fölötti falrészeket. A korábban dobozszerű kaput pedig kicserélték a falakon végigfutó mintázathoz hasonló bejárattal. Változtattak az erkélyeken is, így érdekes összképet alkottak az addig egyhangú tömbök.

Az akkori építészek és a kultúra egyéb képviselői / résztvevői között szinte késhegyre menő vita alakult ki. Az egyik oldal a változtatások ellen, az építkezések minél olcsóbb és hatékonyabb (gyorsabb) kivitelezését támogatta. Míg a másik oldal az építészet a természethez való visszatérését pártolta a rideg betontömbök variálásával, dekorálásával.

A vita egészen sokáig tartott, főként újságcikkeken keresztüli üzengetések formájában. A vége az lett, hogy a Pakson kísérletező csoportot feloszlatták, és gyakorlatilag minden ment tovább a “normális” kerékvágásban. Napjainkban az energiatakarékosság jegyében végzett szigetelések igyekeznek megtörni a monoton szürkeséget, akár színes falakkal, akár különböző művészek egészen nagy festményeivel.

A paksi tulipános házak követők nélkül maradtak: nem épült több olyan épület, amelynek végfalain organikus díszeket próbáltak volna alkalmazni. Mára a tulipánok sem maradtak fenn, 2001-ben szigetelték a falakat. Bár próbálták a motívumokat megmenteni, a régi fotók szerencsére máig tanúskodnak a kísérletről, amelyben a lakótelepeken élők ezreinek próbáltak emberibb, barátságosabb környezetet teremteni.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.

Villany Péter

Így lopta a szomszéd az áramot

Nem mostani a történet, de a múlt hét pénteki napján a “villany” felújításának utolsó mozzanatai közben jutott eszembe, amikor is kimentem a fogyasztásmérőhöz áramtalanítani a panellakást. Lekapcsoltam a kismegszakítót, hogy be tudjam kötni az új hálózatot.