Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Szóval nem Jákob villanyszerelő létrájáról lesz szó. És nem is a Bibliai Jákobról, aki álmában látta meg az égbe vezető létrát, amin az angyalok fel-le mászkáltak a Menny és a Föld között. Bár tény, hogy szimbolikussá ez tette a Jákob lajtorjája fogalmat.

Sok helyen felbukkan még ez a szóösszetétel. Használják a pszichológiában, és szinte az összes vallás használja metaforaként. De az egyik legismertebb, legelterjedtebb ördöglakat a Jákob lajtorjája nevű, még Magyarországon is gyakran feltűnik kézműves vásárokban, fajátékokat áruló boltokban.

És hogy mi köze mégis a villanyszereléshez?

Jákob lajtorjája tulajdonképpen a létrához hasonlatosan két egymás melletti elektromos szempontból vezető fém szálból, és és az ezekhez kapcsolódó transzformátorból áll. Ez a transzformátor a hálózati feszültséget a többszörösére növeli (ezért életveszélyes!!!).

A két magas feszültségre kerülő fémszál között ilyenkor kisülés következik be, gyakorlatilag a levegőn keresztül “záródik” az áramkör. Ekkor a két fém között plazma keletkezik, ami roppant forró. Ez a forróság aztán felmelegíti a levegőt, ami ritkább lesz, és emiatt könnyebben történik meg a kisülés.

Ezért látszik úgy, hogy a “villamos ív” felfelé vándorol, mint az angyalok a létrán, és innen is kapta a nevét.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.

Villany Péter

Így lopta a szomszéd az áramot

Nem mostani a történet, de a múlt hét pénteki napján a “villany” felújításának utolsó mozzanatai közben jutott eszembe, amikor is kimentem a fogyasztásmérőhöz áramtalanítani a panellakást. Lekapcsoltam a kismegszakítót, hogy be tudjam kötni az új hálózatot.